Plannen om op deze plek te bouwen zijn van tafel en komt er meer ruimte om te parkeren. | Foto: Wim Siemerink
Plannen om op deze plek te bouwen zijn van tafel en komt er meer ruimte om te parkeren. | Foto: Wim Siemerink

Oppositie heeft felle kritiek op het parkeerrapport

Algemeen Politiek

parkeerrapport ♦ Het gaat er in de politiek nogal eens over. Het weghalen van parkeerplaatsen langs de openbare weg, gemiste kansen en de Katwijkse duingarage, het parkeerfonds, een parkeerverwijzingsysteem, de parkeerbalans, de strandpendel en niet te vergeten de vergunningen en de tarieven. Dit alles staat met regelmaat op de agenda.

Deze problemen worden steeds groter, echte oplossingen lijken steeds verder weg. Het deze week door wethouder Salman gepresenteerde rapport maakt hierop geen uitzondering. De door de wethouder aangestipte belangrijke punten zijn bepaald geen verrassing. Hij stelt vast dat er in het Oude Zeedorp een te hoge parkeerdruk is, dat in de toekomst, o.a. door bouwactiviteiten deze druk nog zal toenemen en dat op de echte stranddagen ook in de villawijken overmatig wordt geparkeerd. De reactie van de coalitie was aanvankelijk mild: 'we weten nu in ieder geval zeker wat we eigenlijk al vermoedden'.

Van de kant van de ondernemers werd nog weer eens duidelijk gemaakt dat er een onmogelijke situatie dreigt te ontstaan. De toekomstige bouwactiviteiten bij de Maarten Kruyt en de herinrichting van bestaande parkeerplaatsen geven nu al een ontzettend groot tekort te zien. De winkeliers in de Hoofdstraat dreigen in hun de toch al niet eenvoudige exploitatie ernstig te worden bedreigt. Er zouden voor het koopcentrum alleen al 150 plaatsen tekort ontstaan. Bea Veenvliet (NOV): Er zit bij de ondernemers al geen vet op de botten. De situatie nu en straks met mogelijk langdurige bouwactiviteiten zijn uiterst zorgelijk. Wanneer u op korte termijn geen oplossingen biedt zal dit catastrofale gevolgen hebben'. Uit de discussie bleek dat veel partijen teleurgesteld waren. Dick Gütlich (D66): 'Erg teleurstellend dat er geen oplossingen in het stuk staan. Louis Koppel (PvdA/GL): Ik noem het geen zinloos rapport maar ik mis de prioriteiten. De meeste en heftigste kritiek kwam van de VVD. Robin van Maris liet weten dat de gebruikte methodiek nauwelijks de naam onderzoek mag dragen: 'Dit is geen parkeeronderzoek, dit is sjoemelen met cijfers.'


Bootcamp

Het CDA, bij monde van Theo Alkemade, benadrukte nooit heil te hebben gezien in dit onderzoek. Maar voorstander te zijn van veel sneller en daadkrachtiger optreden om de problemen te bestrijden. Hij sprak van een gemiste kans aan de voet van de Duinweg, waar nu het bootcamp verlaten lijkt te liggen wachten op gebruikers. Hij wilde van de wethouder weten waarom die oplossing niet werd gekozen en hoe het precies zit met de verleende vergunning op die plek. Hij dacht dat Salman had moeten toezien hoe collega Van Duin binnen het college de kaas van zijn brood had gepikt. En dus wel voor de foto mocht poseren bij de ingebruikname van dit beoogde parkeerterrein.


Trots

Natuurlijk ging het ook over de kosten. De wethouder had aanvankelijk een bedrag van €175 000,- voor dit onderzoek noodzakelijk geacht. Welk bedrag hem,ondanks heftig tegensputteren van VVD en CDA, door de coalitie volledig was toegezegd. Toen van Maris dit bedrag omrekende naar 7 euro per inwoner noemde Salman dit klinkklare onzin. Hij maakte openbaar dat er 'slechts' €70 000,- voor nodig was. Wat onmiddellijk de vragen opriep over waarom destijds zo'n groot bedrag werd gevraagd.
De wethouder kwam hierna nog met opzienbarend nieuws. Nadat het rapport al was samengesteld kwam er een onverwachte kans. De nieuwbouw van Burgland Projectontwikkeling aan de Nic. Barnhoornweg is geannuleerd. Salman zichtbaar trots: 'Het college heeft direct gereageerd en gelegenheid waargenomen om daar 60 extra parkeerplaatsen aan te gaan leggen'.
Klaas van der Wiel is blij met deze extra plekjes. Hij vraagt zich wel af voor welke doelgroep en met welke tariefstelling dit wordt gerealiseerd en wat de voordelen zijn voor bewoners van het Oude Zeedorp.

Uit de krant