| Foto: PR
| Foto: PR

Jacques Urlus Gesellschaft herdenkt 150ste geboortejaar

Algemeen Cultuur

herdenking ♦ Op vrijdag 6 januari herdacht de Jacques Urlus Gesellschaft het 150ste geboortejaar van de beroemde tenor Jacques Urlus.

Urlus overleed in Noordwijk, slechts 68 jaar oud. Hij werd bijgezet in de granieten grafkapel op de begraafplaats van de parochie van St. Jeroen aan de Gooweg in Noordwijk. Gezien het grote internationale culturele belang van Urlus heeft de parochie het onderhoud van de kapel van de familie overgenomen.

Urlus had een sterke tenorstem met een klankkleur die aan een bariton deed denken. Hoge tonen kon hij prachtig en heel gemakkelijk treffen. Hij was een toonbeeld van professionele nauwgezetheid, ondanks het feit dat hij geen formele zangopleiding had gevolgd. Hij wordt gezien als een typische, succesvolle autodidact. In 1900 debuteerde hij met het Concertgebouworkest. Na enkele gastoptredens in Duitsland kreeg hij een contract als eerste tenor aan de Leipziger Oper. Hij zong hier veel Wagner, maar ook Mozart, Beethoven, Gounod, Saint Saens en Verdi. In 1911 debuteerde hij bij de Bayreuther Festspiele nadat hij door Frau Cosima Wagner-Liszt 'in audiëntie' was ontvangen. Hij vierde triomfen in alle belangrijke operacentra. Hij wordt vooral herinnerd als een van beste Wagner zangers. Maar was ook bekend als een uitmuntende Mahler-vertolker.

In 1932 schafte hij zich voor de tweede keer een huis in Noordwijk aan dat hij Kareol doopte, naar de naam van het kasteel uit de opera 'Tristan und Isolde' van Wagner, gelegen aan de Oude Zeeweg 38 (nu nummer 10) waar nu een softwarebedrijf is gevestigd.

Voorzitter Andries Postma van de Jacques Urlus Gesellschaft benadrukt het belang van Urlus. 'Zonder Urlus zou de huidige operawereld er beslist anders hebben uitgezien. Hij was een voorbeeld voor velen. Wij herdenken dit jaar dan ook een van de grootste, zo niet dé grootste operazanger die Nederland heeft voortgebracht. Noordwijk mag trots zijn.'

Uit de krant