Afbeelding

Barry Hazenoot, NK Lifesaving                  

Algemeen Sportverkiezingen

1. Hoeveel tijd besteed je gemiddeld wekelijks aan je sport?

Per week besteed ik rond de 20uur aan sport. Hiervan zwem ik 6 uur in het zwembad, vaar ik 7 uur op de kano/surfski, zowel op het binnenwater als op de zee. Ik ben 4,5 uur bezig met krachtraining. Daarnaast heb ik nog loopscholing en andere trainingen in de week.

2. Wat doe je ervoor om op niveau te blijven presteren?

Doordat de Lifesaving sport uit zo veel diverse onderdelen bestaat, heeft elk onderdeel zijn specifieke trainingen nodig. De sport Lifesaving is nog jong en onbekend in Nederland, maar het is zeker wel groeiende. De club waar ik train en in wedstrijdverband uit kom is Reddingsbrigade Dordrecht. Ik heb de keuze na het WK 2016 gemaakt voor Reddingsbrigade Dordrecht, op dit moment daar de beste trainer is voor de pool onderdelen.

De sport is in Nederland nog vrij jong, waardoor nog geen één club is die alle trainingen kan faciliteren die nodig zijn om op wereld niveau te kunnen presteren. Hiervoor ben ik genoodzaakt om me bij andere verenigingen aan te sluiten, zoals een kano verenging, waardoor ik met de besten ter wereld kan strijden om de eerste plek.

Om op niveau te blijven presteren maak ik een hoop kilometers door Nederland. Dit doe ik om voor mij de beste trainingen en begeleiding te krijgen. Ik zwem 4 keer per week in Dordrecht en ik vaar 4 trainingen in Amsterdam. Ik werk in Schaarbergen bij de Luchtmobiele Brigade waar ik meer tijd en ruimte heb gekregen om naast mijn werkzaamheden op topsport niveau te kunnen sporten. En natuurlijk woon ik nog in het mooie Noordwijk, waar ik op stand en op zee nog train.

3. Hoe groot is de sport op nationaal en internationaal niveau?

Het NK Pool en NK Ocean vinden elk jaar plaats. Het NK Pool is de afgelopen jaren gehouden in november in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven. Het NK Ocean heeft de afgelopen jaren in Noordwijk plaatsgevonden, dit ter voorbereiding op het WK Lifesaving 2016 in Nederland.

Zowel het EK al het WK vind om het jaar plaats. De Europees Kampioenschappen worden in de oneven jaren georganiseerd en de Wereld Kampioenschappen worden in de even jaren gehouden.

Aan het Wereld Kampioenschap Lifesaving 2016 in zowel Noordwijk als Eindhoven hebben 43 landen meegedaan. Het gaat hier om ongeveer 3.700 sporters. Het Europees Kampioenschap Lifesaving 2015 was in Wales, Swansea. Hieraan hebben 16 nationale teams en bijna 60 clubteams vanuit Europa deelgenomen.

Het aantal deelnemers aan de Nederlandse Kampioenschappen is groeiende. Afgelopen jaar waren er tussen de 100 a 150 deelnemers.

4. Sporten op hoog niveau is meestal niet goedkoop en soms lastig te combineren. Hoe doe     je dat?

De trainingen die een topsporter, zoals ik, moet afleggen zijn heel erg belangrijk. Daarvoor heb ik op dit moment alles over om bij die trainingen aanwezig te zijn. Ik weet waar ik nog veel winst kan halen, waardoor ik gemotiveerd ben om gedisciplineerd alle trainingen te doen.

Met mijn werkgever Defensie heb ik goede afspraken gemaakt waardoor ik de meer tijd krijg om te sporten. Ondanks deze afspraken blijft er weinig tijd over voor een sociaal privé leven. Als ik tijd heb lig ik dood moe op de bank om bij te komen van de trainingen.

Lifesaving is een dure sport. Voor de diverse onderdelen zijn verschillende materialen nodig, zoals een surfski, rescueboard, (zwem)kleding, vliezen, trainingsmaterialen enzovoorts. Daarnaast zijn de trainingen bij verschillende verenigingen nodig, de consequentie hiervan is dat ik bij meerdere verveningen lid moet zijn. En dan zijn er nog de kosten die ik maak om het land door te rijden voor alle trainingen.

    

5. Wat is beste prestatie van dit jaar?

Tijdens het WK Lifesaving 2016 heb ik op de Noordwijkse Boulevard een bronzen medaille gehaald met het team onderdeel 4x90 meter Beach Relay. Op het moment was ik zeker tevreden. We gingen voor goud, maar helaas is het brons geworden. Nadat we de beelden terugkeken was ik niet helemaal tevreden. We hadden tijdens de race zo`n grote voorsprong, dit hadden we nooit mogen weggeven.

6. Wat is de mooiste prestatie van dit jaar?

De Surfski-race ging goed, alle punten van de trainingen vielen eindelijk in elkaar. Ik heb er zo hard voor getraind, maar tijdens de wedstrijden waaraan ik heb meegedaan voor het WK kwam het resultaat er nog niet uit. Ik had toen veel moeite met de wedstrijddruk, waardoor ik niet alle punten I kon zetten. Tijdens het WK ging het zo goed. Ik ging mentaal anders de wedstrijd in, ik was zo fit en gefocust. In de series liep het al lekker, elke peddelslag was raak. Ik voelde dat ik zo snel was dat ik de finale wel moest halen. Na de series, de kwartfinale en een halve finale lukte mij het om de finale te halen.

De ronden wat je moet afleggen tijdens een Surfski-Race zijn 800 meter. De start is in knie diep water en je vaart zee in. Je gaat om 3 boeien heen waardoor je vervolgens weer in de richting van de kust vaart. De finish is uiteindelijk waar het water knie diep is.

In de finale ging het niet helemaal goed. Ik had "ruzie" met een Amerikaan. De start verliep goed, op dat moment voer ik rond de 10 plek. Na de 2e boei voer ik een iets andere strategie om uiteindelijk bij de 3e boei meer snelheid te hebben en die snelheid mee te nemen om nog meer plekken te winnen. Maar bij de laatste boei gebeurde het. De Amerikaan kreeg stuur problemen, waardoor hij de bocht niet meer kon maken. Ik had al zo veel snelheid, kon niet meer uitwijken en kwam hard tegen hem aan. Hierdoor verlies je veel snelheid en plekken wat ik niet meer goed kan maken. Uiteindelijk kwam ik als 15e over de finish en de Amerikaan als 16e.

Het was tot de 3e boei mijn beste race van het jaar. Ik had nooit in januari 2016 kunnen denken dat ik tijdens het WK in Noordwijk 15e van de wereld zou worden op een individueel onderdeel.

Ik heb afgelopen jaar zulke grote stappen gemaakt en daarom is dat mijn mooiste prestatie van het jaar!

7. Kun je iemand die jouw sport niet kent kort uitleggen wat erbij komt kijken?

De Lifesaving sport is een spectaculaire sportvorm die is afgeleid van het echte reddingswerk. Lifesaving bestaat uit 21 wedstrijdonderdelen, zowel in het zwembad (Pool events) als op het strand en in de zee (Ocean events).

De wedstrijden worden meestal gehouden in 2x 2 dagen en 1 rustdag/transferdag ertussen. Op deze dagen worden de 21 onderdelen zowel individueel als in teamverband afgelegd. Dit betekent dat er ongeveer 5 wedstrijdonderdelen per dag plaats vinden. In een team zitten 6 heren of 6 dames (niet gemengd).

In de ochtend worden de series van diverse onderdelen gehouden. In het zwembad gaan de sporters door naar de finales die de snelste tijd hebben gezwommen. Echter wordt zowel op het strand als in de zee gesport via het zogenaamde afvalsysteem. Dit systeem wordt gehanteerd totdat er 16 sporters over blijven, zij strijden in de finale om de medailleplaatsen. De sporters moeten ongeveer 3 a 4 keer een onderdeel racen voordat er een finale in zit. De finales van de onderdelen worden in de middag gehouden.

Het EK en WK worden gehouden voor zowel de Nationale Ploegen (Nationals) als voor de Club Teams (Interclub). De sporters die uit komen voor de Nationale Ploeg kunnen daarnaast ook uit komen voor hun club. Dit houdt in dat zij 2x alle onderdelen afleggen en dus minimaal 8 lange sportdagen maken in 10 dagen.

Als sporter kan je niet alle 21 onderdelen op wereld niveau presteren. Het kost zoveel tijd om te herstellen, weterschappelijk gezien kan dat ook niet vanwege je energie systemen. Mijn focus ligt daarom op de Ocean event onderdelen. Ik vindt het mooier om niet alleen tegen de tegenstanders te strijden, maar ook tegen het natuurgeweld dat mee speelt. Je moet de omstandigheden beheersen om minimaal de finish te halen.

Uit de krant