Waarnemend voorzitter Teatske Visser nam even de hamer over zodat de burgemeester aan de tand kon worden gevoeld.
Waarnemend voorzitter Teatske Visser nam even de hamer over zodat de burgemeester aan de tand kon worden gevoeld.

Veel kritische vragen tijdens raadsavonden

Algemeen Politiek

raad ♦ Het was vorige week wel een volle agenda voor de politiek. Maar ook een opvallend weekje, waarbij het bestaan van onbegrip bij de burgers voor hoe het in de politiek gaat, nog weer eens duidelijk zichtbaar werd.

Bij de commissie beroep en bezwaar was dr. ir. H. Stol namens PIN die geen begrip opbracht voor het college. Hij verwijt hen onrechtmatig te hebben gehandeld inzake een WOB-verzoek. Gedaan per augustus 2015 en aangaande de overeenkomsten over bijvoorbeeld het betalen van een disagio, die de gemeente eerder heeft gesloten met Van Rhijn Bouw over de aankoop van gronden in Offem Zuid.
Hoewel de commissie van Bezwaar en beroep pas later de uitspraak doet, biedt het college in een schrijven bij voorbaat haar excuses aan over de traagheid van handelen waarbij ten onrechte geheimhouding werd toegepast.


Monumentenlijst

Onbegrip richting wethouder Fles en haar monumentenbeleid werd openlijk geuit door de heer A. van der Plas. Deze Noordwijker realiseerde nieuwbouw op een verpauperde boerderij. Na aankoop werd grondig geïnvesteerd met een sfeervol resultaat. Volgens van der Plas passend in beschermd dorpsgezicht. Het plaatsen van zijn eigendom op de gemeentelijke monumentenlijst wil hij echter ten koste van alles voorkomen. Overleg met college leverde niets op. Nu kwam van der Plas naar de gemeenteraad met een lijst van opmerkingen en verwijten. Hij hekelde de erfgoedcommissie en kenmerkte hun vergaderingen als een toneelstukje. Hij maakte heel gefrustreerd gewag van arrogantie van de macht. Ook de goede gesprekken met wethouder Fles en de burgemeester bleken nergens toe te hebben geleid. Hij bood de gemeenteraad als blijk van goede wil een historische staldeur aan. Die hij officieel had willen overhandigen maar dat werd hem verboden. Voor de raadsfracties bleek er geen aanleiding om verder vragen te stellen. Zichtbaar geëmotioneerd verliet de heer van der Plas haastig de raadsvergadering.


APV

Onbegrip was er bij veel raadsleden bij de behandeling van de nieuwe APV. Eerder had de raad een mandaat afgegeven aan het college. Maar het voorgelegde document leverde vragen op. De eerste betreffende de mogelijkheden tot het organiseren van strandfeesten. Bovendien waren er opnieuw vraagtekens over het ambtelijk beleid bij de aanvraag van evenementenvergunningen en het gebrek aan medewerking en klantvriendelijkheid, waar vrijwilligers al vele jaren over klagen. Opmerkingen waren er daarnaast over het feit dat er regelmatig te laat wordt gepubliceerd waardoor bezwaren tegen het verlenen van vergunning niet meer kunnen worden ingediend.
Dus wilde men ondanks het mandaat toch nog nadrukkelijk een debat. De verantwoordelijk portefeuillehouder is de burgemeester. Die moest accepteren dat er een tweetal amendementen werden ingediend.
De gemeenteraad wilde o.a. het artikel: Het is verboden bezoekers die de leeftijd van 18 jaar nog niet hebben bereikt, toe te laten tot een café/bar, bar-dancing of dancing (discotheek) en de daarbij behorende terrassen na 22.00 uur, geschrapt zien. De burgemeester ontraadde dit maar kon niet uitleggen wat in de praktijk het verschil is tussen binnen komen om 22.05 uur en 21.55 uur.


Bijna 2 miljoen

Tijdens de commissievergadering werd de burgemeester nadrukkelijk gevraagd om zekerstelling bij een college voorstel om bijna 2 miljoen euro te investeren ter vervanging van de ICT-onderdelen voor het jaar 2017. Volgens het college is het noodzaak om de dienstverlening niet in gevaar te brengen. De samenwerking tussen Noordwijkerhout en Noordwijk zou het noodzakelijk maken dat een groot gedeelte van de huidige ICT-infrastructuur moet worden aangepast. De diverse raadsleden testten de kennis van de burgemeester op dit terrein. Met vragen over 'the cloud' en over afschrijvingstermijnen. Die vroeg uiteindelijk respijt om extern advies in te winnen over de gestelde vragen.

Uit de krant