Afbeelding

Kosten en baten

Algemeen Binder

Het parkeerprobleem lijkt, na de presentatie van een onderzoek hierover, nauwelijks op te lossen. We lijken de boot te hebben gemist. Hoewel, ik krijg ook een speciaal gevoel na een belrondje langs lokale politici die wat geheimzinnig deden en de indruk wekten dat er iets geheimzinnigs staat gebeuren. Gaat de wethouder, immers kleinzoon van een beroemd goochelaar/illusionist, mogelijk toch iets uit de aloude hoge hoed van Opa Nard gaat toveren? Ik denk het. Hopelijk doet hij dit niet in geheim. Juist hij niet!

Maar dan is er na dat belrondje de vraag: Wat heeft zo'n parkeeronderzoek nu gekost? Toen in april de gemeenteraad het geld beschikbaar stelde stond er in de stukken slechts kruisjes waar normaal de bedragen staan. Dat zou nodig zijn om indieners van offertes niet wijzer te maken. Nu ben ik realistisch wantrouwend en denk, onder het motto 'het is belangrijker wie je kent dan wat je kunt', dat de kandidaten dit geheim natuurlijk al bij vriendelijke ambtenaren wisten te ontfutselen.

Maar terug naar mijn belrondje langs de deskundige politici. Dit leverde mij nauwelijks iets concreets op. Nu denk ik dat zo'n onderzoek een fluitje van een cent moet zijn geweest. Immers, je hoeft niet op de universiteit te hebben gestudeerd om vast te stellen dat er een parkeerprobleem is. Dat dit in de weekenden anders is dan op werkdagen. Dat in de avonduren de mensen huiswaarts keren waardoor de parkeerdruk toeneemt. Je hoeft geen onderzoeker te zijn om vast te stellen dat op die echte zomerse dagen, wanneer het kwik richting de 30 graden of hoger oploopt, er in het hele dorp geen enkel parkeerplekje meer te vinden is. Dat dan zelfs de Zuid vol loopt. Dat er in bermen en voor inritten wordt geparkeerd. En dat de hulpdiensten er maar nauwelijks langs kunnen. Daar heb ik geen onderzoek voor nodig. Ook niet dat het Palaceplein wel lekker groot is maar door eigenaar Ronnie nooit ter beschikking zal worden gesteld.

Dus resten in dit rapport slechts aantallen en tijdstippen. We weten nu dat er zo'n vijfduizend parkeerplekjes zijn. Dat in de avond het oude dorp volstaat en er 100 plekken te kort zijn. En dat in de Zuid er geen plekje bezet is. Is dit nieuws nu zijn geld waard? Wil ik gewoon weten. Zou het meer dan €50 000,- gekost hebben? Nee toch?
Eerst nog maar weer de gemeentelijke website geraadpleegd maar daar staan nog steeds die geheimzinnige kruisjes. Navraag bij de wethouders gaf geen resultaat. En toch wil ik het weten. Concrete bedragen die daarna door politici genoemd werden varieerden van vijftigduizend tot tweehonderdvijfentwintigduizend euro. Duizelingwekkende bedragen die in mijn geheugen gegrift blijven. Voor veel politici blijken deze bedragen dus slechts klein geld. Gemeenschapsgeld. Wat ze dus wel heel snel vergeten. Tja…

PS. kreeg zo juist toch de tip: het zou hon-derd-vijf-tig-dui-zend euro zijn. U leest het goed: hon-derd-vijf-tig-dui-zend

Uit de krant