Afbeelding

Ik zie een muis! Waar? Daar, daar in het duin

Algemeen Duinenpraat

Het duin zit barstensvol verschillende levende wezens. Sommige groot en opvallend zoals de reeën en damherten, sommige klein en lastig te vinden zoals de peperbus en de bruine aardster. Sommige alleen in de winter zoals de kramsvogels en de koperwieken en sommige alleen in de zomer zoals de orchideeën en de boomkikkers. Sommige zijn alleen overdag te zien zoals de zandhagedis en de roodborsttapuit en sommige alleen 's nachts zoals de uilen. Dan is er een soort dieren, zo heimelijk dat wij ze eigenlijk nooit zien. Tenminste niet levend. Af en toe komen we wel eens een dood exemplaar tegen. Iedereen weet dat uilen en torenvalken ze zeker weten te vinden: muizen.

Maar wat doe je dan als je wilt weten welke muizen er in het duin voorkomen? Hetzelfde als je thuis zou doen als je last hebt van muizen? Nee, natuurlijk niet. Want muizen zijn een belangrijke voedselbron voor uilen, valken en vossen. Die vallen in en rond het huis zijn als we last hebben van muizen. In het duin heb je geen last, de dieren horen er immers gewoon thuis. Toch hebben we vallen gezet. Geen gewone vallen maar zogenaamde live-traps. Speciale inloopvallen met wat wortels meelwormen, en stro. De dieren worden er levend in gevangen en vinden er eten en beschutting. Natuurlijk we laten ze ook zo snel mogelijk weer los. Maar niet zonder even te kijken om wat voor muis het ging. Om te onderzoeken welke muizen er voorkomen in het duin, zijn op verschillende kansrijke, vooral bij water, en met name nieuw ingerichte plekken de live-traps neergezet. Steeds twee bij elkaar, zodat we niet alleen de meest voorkomende soort zouden vangen. Om de twaalf uur werden de vallen door vrijwilligers en boswachters gecontroleerd, zodat de diertjes niet te lang gevangen zaten. Spannend was of we twee zeer zeldzame soorten zouden vinden; de dwergmuis en de waterspitsmuis.

We waren vooral benieuwd naar de resultaten in twee nieuwe gebieden, Lentevreugd en de natte duinvalleien. Zouden deze gebieden nu al zo succesvol zijn dat we deze bijzondere soorten zouden vangen? Drie dagen lang werden 104 vallen om de twaalf uur gecontroleerd. De eerste avond was het al raak. Op Lentevreugd werden 3 dwergmuizen gevangen. En op de tweede avond was het feest compleet. Opnieuw op Lentevreugd rolde een waterspitsmuis uit de val in de vangzak en keek de boswachter met minuscule kraaloogjes aan. In totaal werden 113 muizen gevangen. Daarvan waren er aan muizen: 49 bosmuizen, 30 veldmuizen, en 9 dwergmuizen; en aan spitsmuizen: 18 huisspitsmuizen, 4 gewone bosspitsmuizen, 2 dwergspitsmuizen en 1 waterspitsmuis.
Klompjes zoals in het bekende kinderliedje werden niet aangetroffen.

Uit de krant