Afbeelding

Ja, het weet wat!

Algemeen Binder

Ik bedoel al die kwakkelende oude mensen die steeds maar ouder willen worden en daarmee de zorgkosten en dus de zorgpremie naar een ongekende hoogte drijven. Ook al om dat de gelegaliseerde misdaad die we verzekeraars noemen, zich bepaald niet schaamt voor de zucht naar steeds meer winst die in handen komt van de onzichtbare leidinggevenden.

Het weet wat, al die jongeren die zich met grote ogen afvragen wat er nu zo leuk is aan oud zijn. En of de kosten wel in verhouding staan met de levensvreugde van die gerimpelde, met nieuwe knieën en nieuwe heupen opgekalefaterde ouderen. Die ook nog maar al te vaak op een belerende manier verwijten uiten richting de opgroeiende generaties.
Het is bepaald geen geheim dat jongeren de ouderen verwijten schathemel rijk te zijn en hun goudstukken niet met volgende generaties willen delen. Het weet wat, dat diezelfde ouderen onder leiding van de luid schreeuwende zakkenvuller Henk Krol de jeugd verwijten dat zij egoïstisch te zijn. Slechts minimaal willen presteren om maximaal geld te incasseren. Het weet wat, dat jonge mensen met een 20 uren baan zich zelf voor vol aan zien en denken zich te kunnen spiegelen aan de generatie die zonder enig protest zich 80 uren per week uit de naad werkten. Jawel mensen, het weet wat. In deze tijd, waar socialisten zonder enige schroom er voor uit komen dat ze hun achtergrond verloochenen de PvdA en de SP verlaten en Geert Wilders vereren als ware hij de verlosser.
Het weet wat, die rijke ouderen met een serieuze spaarpot. Die inmiddels ervaren dat er met smart wordt gewacht op de verdeling van hun nalatenschap.
Dat lijken belangrijke redenen waarom de fraudeur van de GayKrant straks wordt gekozen als volksvertegenwoordiger en met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zijn teksten mag voordragen achter het spreekgestoelte in de Tweede Kamer.
Zou hij nu oplossingen aandragen voor de problemen van deze tijd? Waarin de peperdure auto's onze wegen doen verstoppen en onze adem doen verstikken. Want het weet wat, in deze tijd, wanneer je geen BMW onder de kont hebt, het weet wat als je die galajurk wel twee keer hebt aangetrokken, het weet wat als je de wintersport niet bezoekt, de Caribische stranden nog nooit onder de voeten hebt gehad en de Thaise masseuse nog nooit je spieren hebt laten teisteren.
Deze week ontmoette ik nog een aardige en reëel denkende veertiger. Die het wilde hebben over de ouderen en eerlijk delen. Ja, ja dacht ik. Maar ik onthield me van commentaar. Zei hem niet dat ik hem er van verdacht dat hij een torenhoge hypotheek en een veeleisende echtgenote bezat. Zei hem niet dat de tijd van eenvoudig geld verdienen voorbij is. En niet dat passie voor je vak, keihard werken voor resultaten, een spaarzame zuinigheid naast realistisch denken de basis zijn geweest voor de enorme welvaart die over ons land is gekomen.

Wat ik zei? Ik verzuchtte slechts: 'Ja, het weet wat!'

Uit de krant