Wethouder Fles zat te midden de wijkbewoners en hoorde daar de angst voor het verlies van leerlingen van de directeur van Hoffeneschool aan. | Foto: Wim Siemerink
Wethouder Fles zat te midden de wijkbewoners en hoorde daar de angst voor het verlies van leerlingen van de directeur van Hoffeneschool aan. | Foto: Wim Siemerink

Bewoners Uitvaltij bezorgd om mogelijke komst statushouders

Algemeen Politiek

bezorgdheid ♦ Een enorme belangstelling. Dat kon worden vastgesteld bij de aanvang van de informatieavond voor bewoners over de uitkomsten van het onderzoek. Wat ging over het geschikt maken voor huisvesting van statushouders van de voormalige school aan Uitvaltij.

Een groot deel van de direct omwonenden blijft zich grote zorgen maken. Een ander deel wil ruimhartig deze van huis gevluchte medemensen een plek gunnen in hun omgeving. Daarnaast is er nog de Hoffenneschool, waarvan sommige ouders van schoolgaande kinderen huisvesting op die plek afwijzen. Zij zien een doemscenario waarbij getraumatiseerde alleenstaande mannen die een ernstige bedreiging voor de veiligheid vormen. Dat kreeg openlijk steun van de directeur van de school die de vrees uitsprak dat het een belangrijke afname van leerlingen tot gevolg zou hebben.


Chaotisch

In een chaotisch aandoende inspraakronde ging het nauwelijks over de uitkomsten van het onderzoek maar over de onzekerheid waarin omwonenden verkeren. Vragen waren er over de status van het amendement waarin de gemeenteraad de wens uitte om 17 extra statushouders in Noordwijk welkom te heten. Slechts een paar vragen over de rapportage van Villex.

Burgemeester Rijpstra probeerde tevergeefs om angst weg te nemen. Hij maakte ook duidelijk dat het hier gaat om mensen die inmiddels legaal in Nederland zijn toegelaten. Hiervoor heeft Noordwijk de verplichting om ze te huisvesten. Hij benadrukte dat het een informatieavond betrof en dat de raad nog niets heeft besloten.
Hij wees erop dat de Noordwijkse politiek nog op 2 momenten hierover in discussie gaat. Waarbij op beide momenten de mogelijkheid is om het proces te beïnvloeden. Door in de commissievergadering mee te praten en in de gemeenteraad in te spreken. Ook gaf hij aan dat B&W in november een advies gaan formuleren in de vorm van een voorgesteld raadsbesluit. Waarna in december eerst de raadscommissie er over gaat praten en in laatste instantie in januari de raad een beslissing neemt.


Angst

Bij de omwonenden leeft de vrees dat het een doorgangshuis gaat worden met steeds opnieuw alleenstaande getraumatiseerde mannen. Een wijkbewoner: 'Ik heb niets tegen nieuwe buren maar wel tegen steeds weer nieuwe bewoners waarmee dan geen contact kan worden opgebouwd'. De burgemeester concludeerde dat die angst door de politiek moet worden weggenomen. Maar dat bleek de angst dat huisvesting van statushouders op die plek de veiligheid van kinderen in gevaar zou brengen, niet weg te nemen Een andere wijkbewoner vroeg zich echter af waarvoor mensen nu bang waren. Hij putte uit jarenlange persoonlijke ervaring bij de Willem van den Bergh op dit gebied en bezwoer de mensen dat ze echt nergens bang voor hoefden zijn.


Goed en snel

Wethouder Fles maakte duidelijk dat er geld beschikbaar is voor een intensieve en goede persoonlijke begeleiding van de nieuwe bewoners. Ze benadrukte deze taak is belegd bij Vluchtelingen Werk en de ISD. 'Het integreren moet niet alleen heel goed maar ook heel snel worden gerealiseerd', legde zij uit. Ze bekende dat het in de communicatie richting omwonenden niet helemaal goed was gegaan en hoopte dat deze informatieavond wel voldeed aan de verwachtingen van een goede communicatie.
Juist aan dit laatste mankeert het volgens belanghebbende nog steeds. Het verwijt 'van een bewoner richting verantwoordelijk wethouder was er ook: 'Je hebt het gehoord, haar inbreng was slechts dat er geld is en dat het goed maar ook snel moet. Wat voor mij betekent dat het dus een gelopen koers is'.
Vanuit de bewoners kwam tot slot de oproep aan de gemeenteraad om de huidige visie m.b.t. het Uitvaltij als woonlocatie voor statushouders te herzien. Een bewoonster verwoordde het simpel maar duidelijk: 'Hoeveel handtekeningen heb ik nodig om dit tegen te houden?'

Uit de krant