Taetske Visser (Puur Noordwijk) moest, volgens burgemeester Rijpstra, eerst tot tien tellen.
Taetske Visser (Puur Noordwijk) moest, volgens burgemeester Rijpstra, eerst tot tien tellen.

Excuses met een bijsmaak

Algemeen Politiek

regels ♦ Tijdens de begrotingsvergadering deed zich een incidentje voor. Aanleiding was verschil van inzicht wat door de voorzitter wel of niet zou mogen worden toegestaan tijdens een debat. Uitgangspunt was dat technische vragen niet mondeling maar schriftelijk dienen te worden gesteld.

De fractie van PUUR met in hun midden 2 commissievoorzitters en de plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad kwam ook deze keer met een opmerking richting de voorzitter van de raad.

Tijdens een voor geïnteresseerde burgers aardige gedachtewisseling interrumpeerde de heer Klinkenberg met de opmerking dat het hier technische vragen betrof. Die de opmerking, hem kennelijk aangegeven door zijn fractievoorzitter, zorgde voor een reactie van de raadsvoorzitter burgemeester Rijpstra die mevrouw Visser verzocht om zich te houden aan een kennelijk gemaakte afspraak en eerst tot tien te tellen.

Deze opmerking schoot Arjan van de Akker weer in het verkeerde keelgat. Waarop de burgemeester nadrukkelijk en duidelijk antwoordde: 'Dan bied ik mevrouw Visser mijn oprechte excuses aan', waarbij de non-verbale expressie duidelijk haaks op de verbale uitdrukking werd geplaatst. Duidelijk excuses met een bijsmaak.

Later zou de burgemeester verklaren het gevoerde debat niet te hebben willen verstoren omdat de vergadering, zoals hij het uitdrukte, 'juist lekker liep' en er toch zeeën van tijd ter beschikking stonden.

De praktische uitvoering van afgesproken regeltjes is een steeds opnieuw terugkerend fenomeen in deze raadsperiode wat het politieke debat over belangrijke onderwerpen vaak geheel onnodig beïnvloedt. Een flexibelere aanpak zoals eerder gebruikelijk was zou volgens meer politici de voorkeur verdienen.

Uit de krant