De belangstelling van belanghebbende op de Grent is er.  Een eigentijdse revitalisering van de Grent mag rekenen op brede steun.
De belangstelling van belanghebbende op de Grent is er. Een eigentijdse revitalisering van de Grent mag rekenen op brede steun.

Eerste stappen richting revitalisering van de Grent

Algemeen Politiek

uitgaan ♦ Een tevreden wethouder Bakker, een hele grote opkomst, enthousiaste reacties en heel veel ideeën. Dat was het verrassende saldo wat kon worden opgemaakt na een avond brainstormen over de toekomst van het Noordwijkse uitgaanscentrum.

In zijn openingswoord maakte wethouder duidelijk dat er binnen het college het besef leeft dat er wat moet gaan gebeuren. Hij kenmerkte het einde van de vorige eeuw als een zeer succesvolle zakelijke periode aan de Grent. Maar constateert nu dat het gebied snel verpaupert.
Wat volgens de wethouder het onvermijdbare gevolg was van strenge regelgeving en bezwaarmakende omwonenden maar vooral door veranderd gedrag in het uitgaansleven.
Vanuit het college wordt nu een eerste stap gezet om de Grent te revitaliseren. Bakker : 'Het is nu tijd voor een transitie in het kader van de 7 sterrenbadplaats. Daarbij moeten we op weg naar de nieuwe werkelijkheid. Dat vindt het college en dat vinden de ondernemers. Dat is duidelijk gebleken uit de voorgesprekken met belanghebbenden'. De wethouder benadrukte dat het bestemmingsplan ontzettend veel mogelijkheden biedt.


Urbanisator

Zoals gebruikelijk werd een bureau ingehuurd. En onder de rook van de Grent in de prachtige omgeving bij Klooster Art & design in de Hoofdstraat organiseerde zij het idee-café. Om in groepsgesprekken zoveel mogelijk wensen en ideeën met elkaar te bespreken.
Voorafgaande was door Gijs Schuurhuis, een vooraanstaand urbanisator, een aantal waarheden vergeleken met een aantal mogelijkheden en nieuwe ideeën. Hij wees op de noodzaak van een nauwe samenwerking van vastgoedeigenaren en exploitanten. Hij vroeg zich daarbij af of er op de Grent nog wel ruimte moest zijn voor de harde horeca. Hij kwam ook met fraaie plaatjes waarbij niet de Grentzijde maar juist de achterzijde van de panden als uitgangssituatie zou moeten worden gekozen. Waarbij er in het midden terrein ruimte zou zijn voor een plein in groene sfeer met ruimte voor vestiging van ander soort bedrijven. Hij wees daarnaast nadrukkelijk op het succes van het Ibizafestival en riep op om voor meer van dit soort evenementen een goede organisatie op te zetten.


Nieuwe naam

De urbanisator wil op zoek naar een nieuwe naam voor het gebied. Hij voorzag een proces van branding waarbij een nieuw 'merk' opgebouwd wordt gebaseerd op positieve waarden en met een nieuwe aanduiding. Dus dat wat nu nog een rijtje discotheken met terrassen is moet een andere uitstraling krijgen. Plus een duidelijke positionering ten opzicht van de overige gebieden. In een aantal groepen werd over dit alles geanimeerd gesproken. Met de ingebrachte ideeën gaat het bureau aan de slag om uiteindelijk te komen tot een uitgebreid advies aan het college.


Ondernemers

Na afloop was er een al even enthousiaste voorzitter van Koninklijke Horeca Noordwijk. Die het college een compliment wilde maken en dit initiatief als zeer positief heeft ervaren.
Namens Horeca Noordwijk bleef voorzitter Stokkermans wel kritisch en hij had al eerder de vraag gesteld of deze gewenste nieuwe ontwikkeling niet in het nauw gaat komen met andere ontwikkelingen zoals aan de MaartenKruytstraat.
De ondernemers blijven zich zorgen maken over het groeiend gebrek aan parkeermogelijkheden.
En daarbij is de politiek aan zet. Deze week zijn er de jaarlijkse politieke beschouwingen waarbij dit belangrijke hete hangijzer wel weer nadrukkelijk aan de orde zal komen.
Stokkermans: 'Dit initiatief verdient een kans maar er zijn nog wel veel onduidelijkheden'. Zo mist hij aandacht voor jeugdtoerisme tot 18 jaar Bovendien spelen er tegenstrijdige belangen van vastgoed eigenaren en exploitanten. Stokkermans benadrukt dat het hier uiteindelijk slechts gaat om een postzegel binnen het totale Noordwijkse toeristisch product. Zijn slotakkoord: 'Maar dit is zeker een goede eerste stap op weg naar een nieuw concept'.

Uit de krant