Afbeelding

Sport

Algemeen Binder

Er is wat te vieren in ons dorp. Noordwijk kreeg de titel Europese Sportstad 2017. Ik feliciteer de Noordwijkse politiek daarmee van harte. Ik was op het feestje.

In een zeer select gezelschap die met elkaar het glas wilden heffen in de luxe omgeving van een businessclub. Nadat de eerste flessen leeg waren werd ik per ongeluk getuige van een gesprek aan een van de zijtafels. Waar een pittige discussie gaande was tussen 2 mensen die we voor het gemak maar even Hans en Grietje noemen.

Hans: 'wat een prachtig loon naar werken voor wethouder van Duin. Want gelukkig wist hij de politiek te overtuigen dat investeren in sport uiteindelijk geld oplevert. Grietje: 'Schei uit man. Het waren de sportclubs samen met de Sportraad die de strijd hierover zijn aangegaan. Zij zijn op de barricaden gesprongen en het heeft jaren lang geduurd voordat de politiek het begreep'. En Grietje vertelde verder. Over dat de politiek sport maar duur vond. En dat de gemeenteraad eigenlijk bezuinigingen wilde in plaats van investeringen. Hans regeerde: 'Maar we hebben inmiddels toch prachtige sportvelden en een geweldig zwembad? Waarop Grietje zo mogelijk nog feller werd: 'Man schei uit. Harry Groen kwam met de boodschap dat de gemeente het Bollenbad zou gaan sluiten. Maar toen sprongen de verenigingen samen met de sportraad op de barricade en voorkwamen daarmee uiteindelijk, na heftige discussies in een periode vlak voor gemeentelijke verkiezingen, een zwembadloze periode. Als het Bollenbad toen was dicht gegaan was er nooit meer een zwembad gebouwd'.

Hans nam nog een flinke slok uit zijn glas bruisende champagne en merkte op: 'Maar goed, we hebben toch maar een aantal prachtige sporthallen'. Wat alweer tot een emotionele reactie van Grietje leidde: 'Wat? Al meer dan 20 jaar geleden was er een tekort aan speelruimte. Verenigingen zaten veel te krap, moesten in Noordwijkerhout zalen huren en zagen leden aantallen slinken omdat er geen trainingsruimte bestond. Met alweer de sportraad en inmiddels met volledige steun van sportwethouder van Duin , moest de gemeenteraad onder druk worden gezet. En als de voorzitter van V.v. Noordwijk niet met creatieve oplossingen was gekomen waarbij zelfs Nens en Poppodium werden betrokken dan.... Nou ja , laat maar!'


Ik overdacht nog even wat ik zojuist had gehoord. Er zat heel veel waarheid in het verhaal van Grietje. Maar bij mij overheerste het gevoel van tevredenheid. Ons dorpje de Europese sportstad van 2017. En ik realiseerde mij dat Noordwijk werkelijk sport ademt. Met topcoaches en grote sportmensen als inwoners. Met prachtige sportverenigingen en accommodaties. Met honderden sportvrijwilligers en een ongelooflijk hoge participatie van jeugd in de sport. En een bedrijfsleven dat sport omarmt en faciliteert. Steeds opnieuw zijn er initiatieven. Bijvoorbeeld de plannen voor een enorm sporthotel op de Grent compleet met een festivalkelder. Geweldig! Maar daarover later meer.

Uit de krant