Het herinrichten van het Jeroensplein zal een van de belangrijkste acties moeten zijn. | Foto: WS
Het herinrichten van het Jeroensplein zal een van de belangrijkste acties moeten zijn. | Foto: WS

'Gemakkelijk boodschappen doen in sfeervolle omgeving'

Algemeen Politiek

Kerkstraat ♦ Het is al vele malen ter sprake gekomen, waarbij de bestaande problemen simpel werden genoemd. Tot echte oplossingen kwam het tot dusver niet. Daarmee is winkelgebied Kerkstraat nog steeds een zorgenkindje en blijft het Jeroensplein de kille entree van de kern van Noordwijk Binnen.

Deze week presenteert wethouder Barnhoorn een rapport dat de oplossingen moet aanreiken om uit de problemen te komen. Waarin de Kerkstraat en omgeving centraal staan en waarin de Voorstraat en omgeving worden omschreven als 'het goud van Noordwijk Binnen.

Onder het motto 'Gemakkelijk boodschappen doen in Noordwijk Binnen' stelt men marketing en acties voor die gericht moeten zijn op het promoten van het centrum van Noordwijk Binnen als sterk en compleet winkelgebied voor frequente aankopen. De rapportage van het adviesbureau Van Droogh Trommelen en Partners beschrijft de problemen die al decennialang bekend zijn en komt ook niet veel verder dan oplossingen die al eerder zijn bedacht. Actie bleef hierop altijd uit.
Wethouder Barnhoorn lijkt nu echter wel van zins om het centrum van Noordwijk binnen te willen herontwikkelen. Deze gepresenteerde centrumvisie heeft betrekking op het hele gebied Kerkstraat en omgeving. Het plangebied wordt begrensd door de Van Limburg Stirumstraat, Bronckhorststraat/Molenstraat, De la Bassecour Caanstraat en Voorstraat. De doelstelling is een dorpscentrum waar je makkelijk kan komen, zowel per auto als per fiets, en waar je efficiënt je dagelijkse aankopen kunt doen in een verzorgde omgeving.


Jeroensplein

Het herinrichten van het Jeroensplein zal een van de belangrijkste acties moeten zijn en in het rapport spreekt men zelfs over het verwijderen van 'de atlantikwall'. We lezen verder: 'Zowel de sfeer, het verblijfsklimaat als de verkeersafwikkeling in dit gebied laat te wensen over en zorgt voor een matige relatie tussen dit plein en het winkelgebied. Het is slecht en een barrière in de verkeersrouting en inrichting van het gebied. En ook: De verblijfskwaliteit en het gebruik van het plein als verblijfsplein is beperkt. De voorzieningen aan de Kerkstraat profiteren nauwelijks van de nabijheid van het plein en de historische entourage.


Weekmarkt

In het rapport is het vestigen van de weekmarkt een belangrijk onderwerp. Geholpen door de herontwikkeling van het gebied Northgosporthal is de weekmarkt gedwongen te verplaatsen. Het Kloosterplein zou het alternatief zijn. Voorzichtig wordt ook voorgesteld om op of rond het Jeroensplein een oplossing te vinden. De samenstellers zijn de mening toegedaan dat het gebied zich leent om een regionale functie te vervullen. Maar echt duidelijk wordt niet welke precieze doelgroep zal moeten worden bediend. Want de term 'gemakkelijk boodschappen doen' lijkt wel erg vrijblijvend.


Autovrij

De samenstellers zijn kennelijk geïmponeerd door de historie en stellen voor de samenhang met deze historie te benadrukken. En, zoals dat wordt omschreven, het hart van het centrumgebied te versterken door het gedeeltelijk in te richten als autovrij verblijfsgebied. Waar volop ruimte is voor voetgangers en waar fietsers te gast zijn. Het Jeroensplein zou op deze manier integraal onderdeel uitmaken van het publieksgerichte centrumgebied. Winkelend publiek in Hof van Noortwijck, De Keuvel en Kerkstraat zou worden gestimuleerd ook het aantrekkelijke oude centrum te bezoeken en zo langer in het centrum te verblijven. Er wordt daarnaast wel gepleit voor het opnieuw openstellen van de doorgang tussen kerk en raadhuis.

Op welke termijn er daadwerkelijk actie komt is nog niet duidelijk. Deze week de presentatie aan de commissie. De politieke besluitvorming is pas later. Maar eenvoudig en snel zal het niet gaan verlopen. Ook al omdat duidelijk wordt gemaakt dat de projectgroepen die hierbij betrokken zijn zich niet hebben gecommitteerd aan het uitgebrachte advies.

Uit de krant