Bloemen, cadeaus,  goede wensen en een kus voor de vertrekkende raadsgriffier. | Foto: WS
Bloemen, cadeaus, goede wensen en een kus voor de vertrekkende raadsgriffier. | Foto: WS

Burenruzie over stallen leidt tot discussie in gemeenteraad

Algemeen Politiek

raad ♦ Vijfenzeventig minuten waren voldoende om alle agendapunten op de raadsagenda af te werken. Bovendien om officieel afscheid te nemen van de raadsgriffier. De heer Van Belzen vertrekt na 19 maanden in Noordwijk weer.

Op de raadsagenda deze maal geen debatstukken maar slechts een vijftal onderwerpen die met een hamerslag zouden moeten worden aangenomen. Zoals te verwachten sputterde LSNZ nog even tegen met een stemverklaring bij het aannemen van de gemeenschappelijke regeling Samenwerking P&O Noordwijk en Noordwijkerhout. Terwijl men er van overtuigd bleek dat samenwerken onvermijdelijk is wilde LSNZ toch even nog een punt maken. Nadrukkelijk lieten ze merken dat een mogelijke advies tot fusie en te komen tot één gemeente door de partij nooit moeiteloos kan worden geaccepteerd.

Eerder waren er van dezelfde partij mondelinge vragen over de commotie rondom de stalhouderij aan het Dompad. Waar handhaving door de ODWH werd afgedwongen door een schriftelijk verzoek hierom van een burger.
De burgemeester kwam als verantwoordelijk bestuurder even onder vuur te liggen maar bleek zijn huiswerk goed te hebben gedaan. Hij zag door onwelwillendheid van betrokkenen geen andere mogelijkheden. Het blijkt in de praktijk te gaan om een ordinaire burenruzie. Waarbij persoonlijke kwesties de oorzaak zijn van deze verregaande strijd. Die door het decennialang gedogen nu een zeer oneerlijke afloop krijgen. Wat bovendien erg opvallend is dat de stalhouder met naam en toenaam wordt genoemd maar dat de naam van de buurman in de politieke discussie angstvallig stil wordt gehouden.


Monumentenlijst

De raad bleek ook deze avond te willen voldoen aan hun reputatie. Een voorstel betreffende de stimuleringsregeling gemeentelijke monumenten was in de commissie uitgebreid behandeld en zou als hamerstuk worden afgehandeld. Maar het agendapunt kende een heropening waarbij er van behoorlijke opwinding sprake was. Want VVD Noordwijk, Lijst Salman Noordwijk Zelfstandig en CDA Noordwijk bleken ondanks de uitvoerige behandeling in de commissie toch niet gelukkig met het gepresenteerde raadsvoorstel. Ze kwamen met een amendement op de proppen. In het voorstel stond het verzoek van het college aan de gemeenteraad om een bedrag van € 40.000 beschikbaar te stellen uit het potje algemene reserve. Om hiermee een gemeentelijke monumentenlijst op te stellen, de Commissie Erfgoed Noordwijk te installeren en voorwaarden tot subsidiemogelijkheden te 'creëren' om daarmee gestalte te geven aan het al in 2012 vastgestelde gemeentelijk erfgoedbeleid.


Amendement

De partijen wilden echter 2 beslispunten toevoegen waardoor de eigenaren van potentiële gemeentelijke monumenten niet verplicht maar vrijwillig een plaatsje op de lijst zouden moeten krijgen. Theo Alkemade (CDA) kwam met een stellige bewering dat er wel degelijk gemeenten zijn die op deze manier met hun monumentenlijst omgaan. Dit in tegenstelling tot dat wat de wethouder eerder had beweerd. Omdat dit volgens haar ambtenaren wettelijk niet mogelijk zou zijn.
Tijdens het debat kon haar gelijk niet duidelijk worden aangetoond. Waardoor de wethouder zich genoodzaakt zag om het voorstel terug te trekken. En nader onderzoek te doen naar de beweringen van de heer Alkemade.


Vertrek

De raadsvergadering was de laatste vergadering voor de vertrekkende griffier. Maar ook voor de gemeentesecretaris. Beiden zijn vanuit hun functie aan de gemeenteraad verbonden. Voor de griffier waren er mooie woorden, diverse cadeautjes en natuurlijk de bloemen. Voor de gemeentesecretaris komt er kennelijk nog een later moment. Want voor hem was er slechts de annonce van zijn toekomstige vertrek. Overigens gonzen er wel geruchten over een mogelijke opvolging van de gemeentesecretaris.

Uit de krant