Logo denoordwijker.nl
De nieuwe uitrusting voor de Z-ambassadeurs. | Foto: PR
De nieuwe uitrusting voor de Z-ambassadeurs. | Foto: PR
Kort nieuws

Noordwijkse Z-ambassadeurs zijn nu optimaal uitgerust

zwerfafvalpakkers ♦ Al zo'n zes jaar doen Noordwijkse Z-ambassadeurs hun werk op momenten die henzelf uitkomen en zonder dat de schijnwerpers op hen gericht zijn. Ze verzamelen zwerfafval in hun eigen woonomgeving en deponeren de volle of halfvolle zak in hun eigen afvalcontainer. Dat alles om hun wijk in Bloemenbadplaats er zo goed mogelijk te laten uitzien.

Afgelopen zaterdag had initiatiefnemer Helmus Wildeman de vrijwillige afvalruimers bij hem thuis uitgenodigd voor een kop koffie met wat erbij. Dat was ter gelegenheid van de beschikbaarstelling van nieuw materiaal door de Gemeente Noordwijk: nieuwe grijpers van het merk 'Streetmaster', de Rolls Royce onder de afvalgrijpers en reflecterende vestjes met het opschrift Z-ambassadeur op voor- en achterkant. Daarnaast geeft Wildeman ook nog steeds zakkenringen, handschoenen en afvalzakken uit.
Van de ongeveer 20 actieve Z-ambassadeurs kwam een tiental op de uitnodiging af. Zij wisselden ervaringen uit van wat zij zoal op straat en in de bosjes tegenkomen. Naast de reguliere blikjes, flesjes en verpakkingen kan dat van alles zijn. Tot aan afgedankte tuinstoelensets toe. Bij hele omvangrijke stukken wordt trouwens de infolijn van de gemeente gebeld om die op te ruimen.

Rob Choufoer

Verreweg de meest actieve en flamboyante Z-ambassadeur in Noordwijk is Rob Choufoer. Rob beschouwt elk rondje zwerfafval als een sportbeurt. Dat is niet verwonderlijk want hij rekt en trekt zijn lichaam in allerlei bochten om ook het moeilijkste blikje of flesje op te pakken of uit het water te halen. Een opsomming over wat hij de laatste tijd zoal tegenkwam: fietswrakken, stapels kartonnen dozen, matrassen en ja, ook groen afval.

De strijd tegen zwerfafval is nooit afgelopen, maar het is dankbaar werk met een zichtbaar resultaat. Wildeman denkt dat wanneer er 100 Z-ambassadeurs in Noordwijk zijn, er sprake zal zijn van een gemeente die er spic en span uitziet. Daarom verwelkomt hij heel graag nieuwe ambassadeurs die dit ideaal willen nastreven. Hij is te bereiken op tel. 06-29052717 of info@wildemanconsult.com

Meer berichten