Logo denoordwijker.nl
Burgemeester Jan Rijpstra met het 60-jarige bruidspaar Piet en Leny Passchier. | Foto: Joke van der Zanden
Burgemeester Jan Rijpstra met het 60-jarige bruidspaar Piet en Leny Passchier. | Foto: Joke van der Zanden
Kort nieuws

Piet en Leny Passchier vieren 60-jarige bruiloft

'We zijn bofkonten dat we redelijk gezond zijn'

diamant ♦ Op 27 september vierden Piet en Leny Passchier met hun twee dochters, schoonzoons, vier kleinkinderen en twee achterkleinkinderen hun 60-jarig bruiloft aan de Freesialaan waar ze al 46 jaar met veel plezier wonen. Reden voor de burgemeester om op bezoek te gaan.

Door Joke van der Zanden

Het echtpaar heeft de afgelopen 60 jaar veel lief en leed gedeeld maar zijn nog steeds heel gelukkig in hun mooie huis aan de Freesialaan waar de 84-jarige Piet nog zelf zijn mooie grote voor- en achtertuin onderhoudt. "Wij hebben elkaar destijds ontmoet in het trammetje naar Leiden en daar sloeg de Vonk over", vertelde Piet. We kenden elkaar al wel want ik was bevriend met de broer van Leny. Als geboren Noordwijkers waren we in onze verkeringstijd natuurlijk veel te vinden in de duinen en de bossen. Leny was röntgenlaborante en ik werkte bij de Twentsche Bank in Amsterdam. We hebben toen twee jaar in Engeland gewoond en gestudeerd. Toen we in 1956 terugkwamen in Nederland zijn we getrouwd en ben ik als leraar Engels gaan werken. Mijn laatste werkgever was het Pieter Groen College in Katwijk. Als je vroeger als meisje trouwde moest je stoppen met werken maar Leny heeft niet stil gezeten", lachte Piet. Piet heeft ook al een koninklijk lintje. Hij is lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij was onder andere 30 jaar lang voorzitter van de Bibliotheek, heeft in veel commissies gezeten en was bestuurslid van de Sociaal Culturele Raad.

"Ik heb zangles gegeven en ben therapeute creatieve handvaardigheid", vertelt de 86-jarige Leny. Ze is tevens een begaafd schilder en dichter. Leny heeft een boekje uitgegeven 'Pen en Penseel' waarin 50 van haar kunstwerken staan afgedrukt en ook 50 van haar mooiste gedichten. Een voor Noordwijkers herkenbaar boekje over de zee en de vuurtoren. Haar vader was zeeman en eveneens dichter. Leny's favoriete onderwerp is de zee.

Omdat Leny's ogen nu heel slecht zijn schildert en schrijft ze niet meer. "Wij hebben bijna de hele wereld afgereisd, zijn bofkonten omdat we redelijk gezond zijn gebleven en in Nederland wonen waar we alles hebben kunnen doen", vertelde een dankbare Leny.

Meer berichten