Afbeelding

Roep om meer laadpalen voor elektrische auto's

Politiek Politiek

duurzaam ♦ Het klimaat en leefomgeving ligt de meeste mensen nauw aan het hart. Het is nu wel algemeen bekend dat onze aarde heel snel aan het opwarmen is, hoofdzakelijk door de verhoogde uitstoot van broeikasgassen.

De roep om duurzame oplossingen voor het energievraagstuk klinkt ook in Noordwijk overal om ons heen. En is inmiddels niet meer exclusief voor linkse groeperingen. In alle delen van de samenleving wordt men steeds milieubewuster. Duurzaamheid en duurzaam ondernemen is een eigentijds onderwerp geworden. Duurzaamheid en auto's lijken te botsen. Elektrische auto's moeten een oplossing bieden maar daarbij zijn tal van kanttekeningen te maken. In Noordwijk inmiddels wel de roep om meer laadpunten voor elektrisch rijden. Dat werd tot nu niet gehonoreerd omdat het tekort aan parkeerplaatsen in Noordwijk dan verder zou oplopen.

Inmiddels heeft het college het standpunt dat indien inwoners of marktorganisaties dit willen realiseren dat men daaraan wel medewerking wil verlenen. Een niet onverwachte stap want in de coalitiekoers staat te lezen dat Noordwijk in 2030 energieneutraal moet zijn. Er is daarom ook duurzaamheidcoördinator aangesteld. Maar indrukwekkende resultaten zijn er nog niet behaald. In de samenleving wordt de roep om duurzame oplossingen steeds luider. Criticasters wijzen op het ontbreken van laadpalen op gemeentelijke parkeerterreinen.

Zo zou het parkeerterrein Duinwetering kansen bieden vanwege de verschillende pieken in het parkeren aldaar. Idealisten denken verder en sommigen zelfs aan een groot veld van zonnecollectoren in de noordelijke duinen. Anderen zien kansen in de toepassing van LED-verlichting omdat daar veel overheidssubsidie voor beschikbaar is. Maar meer laadpalen zou nu de eerste stap moeten zijn. Desnoods ten koste van parkeerplaatsen?

Uit de krant