Afbeelding

Goed nieuws

Column Binder

Noordwijk is deze zomer the place to be. We vieren nadrukkelijk ons jubileum als badplaats. En dat heeft ons op bepaalde terreinen nader tot elkaar gebracht. De vele politieke stromingen die onze gemeente kent zijn het daarover denk ik wel eens. Feesten dat verbindt mensen kennelijk aan elkaar. Zeker als het zoiets ondefinieerbaar is als ´150 jaar badplaats´.

Maar zonder daar verder op in te gaan stel ik met veel plezier vast dat we even niet rollebollend over straat gaan. Maar steeds weer gezamenlijk trots zijn op ons mooie dorp. Wat voor een aantal mensen bevestigd dat we zelfstandig moeten en kunnen blijven. Dus negeren we de jaloerse blikken vanuit de streek. Slechts de wat hopeloos kijkende Noordwijkerhouters mogen en beetje mee feesten en krijgen een aalmoes van het rijke Noordwijk in de vorm van politieke aandacht.
In het gemeentehuis gaat het even over samenwerken, gaat het even over elkaar kunnen versterken, en heel even over de kwaliteiten van verschillende Noordwijkerhouters. Maar al snel keren we terug naar het centrum van de wereld, de bloemenbadplaats Noordwijk. De landelijke Tv was bijna een week lang te gast op ons strand. Mocht ons prachtige decor van windmolenvrije horizon, een strak blauwe hemel en rimpelloze Noordzee gratis en voor niets gebruiken om de presentatoren van Omroep Max en hun gasten op een perfecte manier in beeld te brengen. Het optreden van Noordwijkse sterren bracht in de streek een stormachtige reactie teweeg. Dat brutale Noordwijk toch. Heel eigenwijs de weg zoekend in het doolhof van samenwerkingsverbanden, fusieperikelen, provinciale eisen en economische belangen. Nauwelijks enig respect voor de buurgemeenten hoewel Lisse en zijn Keukenhof kunnen rekenen op mededogen.
Maar verder? Verder kijken we naar TU Delft en bieden hen de hoogwaardigheid van onze kennis op het gebied van ruimtevaart. We lonken naar Leiden en bieden hen onze deskundigheid op het gebied van kunst en cultuur. Stiekem kijken we toch nog even naar Katwijk vooral omdat we zo geïmponeerd blijken van hun ondergrondse parkeervoorziening. Maar verder kijken we vooral naar ons zelf. In de verte hoor ik politici neuriën en meende Peter Blanker te beluisteren met zijn hit 'Het is moeilijk bescheiden te blijven, wanneer je zo goed bent…'
Het hele weekend heb ik Noordwijkers beluisterd die vol lof zijn over datgene wat ons nu overkomt. De vraag is echter wie er persoonlijke de verantwoording heeft voor al dit moois. Kom op, dit willen we nu wel eens weten! Was het Noordwijk Marketing? Mogelijk Stichting SEIN? Of Stichting FEIN? De Sportraad? Stichting Bloem&Zee? Of toch de politici? En kom nu niet met het verhaal dat het allemaal in samenwerking was. Natuurlijk was er een die het voortouw nam. Die tegen de stroom in moest roeien. Die klippen wist te omzeilen. Ik wil een naam horen. Gewoon ere wie ere toekomt. Ook bij goed nieuws.

Uit de krant