Wethouder Bakker neemt het voortouw. Namens de NOV zit  in de werkgroep Leon van Reisen samen met  Grent-ondernemer Nico van Hese.
Wethouder Bakker neemt het voortouw. Namens de NOV zit in de werkgroep Leon van Reisen samen met Grent-ondernemer Nico van Hese.

De Grent gaat mogelijk opnieuw op de schop

Politiek Politiek

Uitgaan ♦ Vorige week was er de opzienbarende mededeling vanuit het college dat zij nieuwe plannen ontwikkelt voor een revitalisering het uitgaansgebied.

Ooit was er een regionale functie voor de Grent. Vanuit de gehele regio kwamen de stappers om hun euro's toe te vertrouwen aan de Noordwijkse economie. Met de extra toeristische belangstelling in het zomerseizoen was het daar goed ondernemen. Aan de traditionele formules werd nauwelijks gesleuteld, het leek op die plek eenvoudig zaken doen. Aandacht ging niet naar innovatie maar voornamelijk naar het gedrag van de geachte clientèle. Omdat klachten vanuit het dorp en vooral van de omwonenden betreffende overlast na sluitingstijd al vanaf 1992 zeer serieus werden genomen. Aanpassing van sluitingstijden waren er bij herhaling. Aanpassen van de bedrijfsformules waren er nauwelijks. En het regionale publiek bleef om diverse redenen, waaronder veranderend uitgaansgedrag steeds, vaker weg.


Stapfunctie

Het uitgaansgebied oefent inmiddels bijna alleen een lokale 'stapfunctie' uit. Wekelijks in het weekend stappen in combinatie met het bezoek aan discotheken lijkt niet meer te passen in het schema van 'de jeugd van tegenwoordig'.
Leegstand en achterstallig onderhoud geven het gebied inmiddels een troosteloos aanzicht. Nauwelijks gemotiveerde ondernemers gooiden eerder al de handdoek in de ring. Het gebied schreeuwt om actie maar de meeste uitbaters zijn terughoudend.
Nu komen er van uit het gemeentehuis dus geluiden. Tenminste, er is een eerste poging van het college om te voldoen aan de opgave die ze zichzelf heeft gesteld in 'de krijtlijnen van de omgevingsvisie'. En daarnaast aan het college werkprogramma waarin o.a. staat:'Om de problematiek rondom Grent en Hoofdstraat aan te pakken is creativiteit en ondersteuning van de overheid nodig. En ook:'in co-creatie met ondernemers en inwoners komen tot een levensvatbaar uitgaansgebied'. Plus: 'ondernemers worden gestimuleerd en ondersteund'. Het college is hiermee een verplichting aangegaan en neemt in lijn hiervan nu het voortouw.


Zeven sterren

Een eerste bijeenkomst is er met belangrijke partijen al geweest is te lezen op de website van de gemeente. Waarbij de vragen werden gesteld: 'ervaren partijen de huidige gang van zaken als een neerwaartse spiraal, welke ideeën leven er om de Grent duurzaam vitaal en levendig te houden en hoe komen we samen in beweging?
Het college lijkt bereid om intensief samen te werken met ondernemers en vastgoedeigenaren. Maar stelt direct dat het een heel moeilijke opgave is die lange adem vereist. Daarmee is aangeven dat deze actie beslist niet snel tot zichtbare resultaten gaat leiden.
Het is slechts een streven om te komen tot een integrale ontwikkeling van het toeristisch kerngebied van Noordwijk aan Zee. En zoals gezegd een opgave, door bewoners ingebracht, in de omgevingsvisie. Die een bijdrage moet zijn aan de energieke Zeven Sterren kustgemeente die Noordwijk wenst te worden.

Resultaat

Wethouder Bakker beseft wel degelijk dat de gemeente slechts een faciliterend rol kan vervullen. Maar ook dat er knelpunten zijn waarbij belangen van ondernemers en inwoners botsen.
Het college: 'Samen zullen ze het speelveld, de knelpunten en de kansen in kaart moeten brengen. Samen moeten ze kijken wat de mogelijkheden zijn voor nieuwe aansprekende horecaformules, innovatieve functiecombinaties en herinrichting van de openbare ruimte. Samen moeten ze aan de slag. Alternatieven schetsen en uitdiepen'. Opvallend is daarbij dat het zou gaan om samenwerken maar dat het in de tekst op de site is verwoord met 'ze' en niet met 'we'. Verlangend wordt er door het college uitgekeken naar de Grent als duurzaam en vitaal uitgaansgebied met aansprekende horecaformules en eigentijdse functiecombinaties in een duurzame openbare ruimte. Een werkgroep is nu aan de slag.

Uit de krant