Afbeelding

Van Bockhove: 'Stop er mee, dit is levensgevaarlijk'

Politiek Politiek

Noordwijk kent inmiddels een lijst waarop adressen staan van privé-eigendommen die volgens het college interessant genoeg zijn om het een gemeentelijk monument te noemen.

Naar aanleiding van ontwerpbestemmingsplan Pickestraat 7-7A had Louis Koppel (PvdA/GL) vragen over het interieur van de boerenhoeve in dat gebied, die op deze lijst zou voorkomen. Waarna zich een zeer interessante discussie ontwikkelde. Duidelijk werd dat dit niet aan de orde zou mogen komen omdat het niets van doen had met het onderwerp, het ontwerpbestemmingsplan. Toch glipte er een discussie tussendoor. Waarbij duidelijk werd dat PvdA/GL controle wilde over de diverse interieurs van privé-eigendommen. Die overigens zonder enig overleg zomaar op een gemeentelijke monumentenlijst zijn geplaatst.


Peter van Bockhove (LSNZ) maakte van de gelegenheid gebruik om de politiek en burgers attent te maken op mogelijke problemen. Indien eigenaren van panden overijverige ambtenaren binnenlaten om te schouwen dan kan dit behoorlijke consequenties hebben. Collega Taetske Visser (Puur) meldde daarop dat het niet verplicht is om ambtenaren binnen te laten. Van Bockhove bevestigde dit richting de eigenaren met: 'Laat alsjeblieft niemand binnen. Dit is levensgevaarlijk! Jaag ambtenaren direct van de deur af'.


Richting wethouder Bakker had hij ook een advies: 'Jullie hebben dit als college bedacht. Een lijst vol rare adressen die niet op zo'n lijst thuis horen. Ik geef het college nadrukkelijk in overweging het er nooit meer over te hebben. Stop er mee!'
Collega Alkemade (CDA) stelde zich achter van Bockhove op: "Ik ben vele malen aangesproken door Noordwijkers die zich afvragen wat de gemeente van doen heeft met hun privé-eigendom'. Of B&W hierop nog gaan reageren werd door wethouder Bakker niet bevestigd.


Uit de krant