Afbeelding

Woonagenda opnieuw aanleiding tot discussie

Politiek Politiek

Eindelijk is de Noordwijkse woonagenda door de gemeenteraad aangenomen. Heel lang is er gewerkt aan het tot stand komen ervan.

Toch biedt ook deze woonvisie volgens de Noordwijkse politiek niet de kant en klare oplossing.

Zo bleek tijdens het debat in de gemeenteraad. Die wel in meerderheid uiteindelijk akkoord wilde gaan. Discussie was er dus, zoals te verwachten, opnieuw. En natuurlijk weer over de mogelijkheid om alleen te bouwen voor eigen inwoners. Daarnaast het percentage wat beschikbaar zou moeten komen in de sector sociale huur. Noordwijk wil wel naar een hoger percentage sociale huurwoningen, maar over de manier waarop dit kan worden gerealiseerd blijft verschil van inzicht. Bovendien zijn er de moeizame processen van doorstroming en de afspraken in groter verband. Plus nog eens de voorwaarden van de provinciale overheid.

Een extra probleem is de aantrekkelijkheid van Noordwijk als woonplaats. Hierdoor is er heel veel vraag van buitenaf. Mede daardoor blijken aansprekende politieke beloften moeilijk te kunnen worden waargemaakt. Ook deze woonagenda geeft hiervoor nauwelijks oplossingen, zo bleek uit de discussie. Wel zijn er in de woonagenda doelen vastgelegd. Intussen is er samenwerking tussen Stichting Huurderbelangen, de gemeente Noordwijk en de Noordwijkse Woningstichting om aan de hand van deze doelen prestatieafspraken te maken. Zij willen eind dit jaar hun gezamenlijke definitieve prestatieafspraken voorleggen aan de gemeenteraad.

Uit de krant