Afbeelding

Café van Schie, een vertrouwd dorpsbeeld in vroeger tijden

Historie Van Dam tot Wurft

Staande voor het Prominent Inn Hotel aan de Koningin Wilhelminaboulevard kun je je nog nauwelijks voorstellen, dat hier vroeger een gezellig, intiem dorpscafé stond.

Het was Lau van Schie, die in 1897 van Warmond naar Noordwijk kwam en met zijn vrouw een kleine visserswoning aan een smal schelpenpad betrok. Dit pad zou later de Kon. Wilhelmina Boulevard worden. In deze woning begon hij een bierhuis. Hij mocht alleen bier schenken, want een sterkedrankvergunning had hij nog niet.


Zijn klanten waren vooral de Noordwijkse vissers, die de weg naar het bierhuis wisten te vinden. Daar vond ook de uitbetaling van het loon plaats. Voor de huisvrouwen was dit een gruwel, want soms werd een belangrijk deel van het loon ter plaatse in drank omgezet. Na vijf jaar werd het bierhuis ingrijpend verbouwd. De voorgevel schoof naar voren en werd geheel vernieuwd. Het café kreeg daarmee het aanzien, dat ruim 60 jaar bijna onveranderd bleef. Lau, de stichter van het bedrijf, zou in 1912 al op 42-jarige leeftijd overlijden. Samen met zijn moeder zette de zoon Piet van Schie het bedrijf voort. Piet was op dat moment pas 12 jaar oud, maar werkte al 's middags en 's avonds in het café. 's Morgens verdiende hij nog wat bij in de bollen. Ondanks alle nieuwe ontwikkelingen bleef Café van Schie een echt dorpscafé. Vooral 's zondags kwamen hier de bollenboeren samen. Op het strand kwamen ze niet, want dat was meer voor de "buitenlanders".

In de dertiger jaren werd het interieur behoorlijk vernieuwd en kreeg het café een echt buitenterras. De oorlogsjaren betekende een belangrijke terugval. In 1943 werd het gebied rond Café van Schie tot sperrgebiet verklaard en moest iedereen daar worden geëvacueerd. Het Café werd tijdelijk gehuisvest in Ons Gebouw, het verenigingsgebouw van de Vakbeweging aan de Abraham van Rooyenstraat. Na het overlijden van Piet van Schie in 1962 werd door de zonen Wim en Theo een ingrijpende verbouwing voorbereid. In 1968 werd de nieuwe zaak feestelijk geopend. De bedoeling was dat deze feestelijke gebeurtenis op de gevoelige plaat werd vastgelegd, maar de fotograaf had vergeten een rolletje in zijn toestel te doen. Ik vermoed wel, wie deze fotograaf geweest is, want daar stond hij destijds om bekend. Zo zijn er bijvoorbeeld bruidsreportages later nagespeeld vanwege hetzelfde euvel. Bij zo'n nieuw gebouw hoorde ook een nieuwe naam, die de gebroeders Wim en Theo in Oostenrijk tegenkwamen. Zo werd het "De Blauwe Gans". In de jaren tachtig werd gewerkt aan een van de meest ingrijpende verandering. Er kwamen enkele verdiepingen bij, die vooral werden ingericht als hotelkamers.

Na het overlijden van Theo van Schie zette Wim de zaak alleen voort.. Maar eind vorige eeuw droeg Wim de zaak over aan zijn zoon Perry van Schie en zijn schoonzoon Henk Hoogervorst. Het geheel kreeg nu de nieuwe naam Prominent Inn Hotel, maar de naam De Blauwe Gans bleef in het restaurantgedeelte voortleven. In 2011 kwam er zelfs een permanent strandrestaurant bij, Blue Beach genaamd. Zo werd het eenvoudige Café van Schie uiteindelijk een prominent geheel.

Afbeelding

Uit de krant