Open Monumentendag staat in het teken van iconen. | Foto: PR
Open Monumentendag staat in het teken van iconen. | Foto: PR

Open Monumentendag in het teken van iconen en symbolen

Cultuur

Zaterdag 10 september is het in Nederland voor de 30e keer Open Monumentendag. Het thema van dit jaar is 'Iconen en Symbolen'. Naast de vaste locaties is een speciaal programma rond iconen en de totstandkoming daarvan ontwikkeld.

Dat begint al op Klassendag, de Open Monumentendag voor de hoogste groepen in het basisonderwijs. Zo'n 500 kinderen komen op die dag naar de Maria ter Zeekerk om daar zelf iconen te maken die zullen worden geplakt op een model van de Noordwijkse Vuurtoren, één van de bekendste Noordwijkse symbolen. Daarvoor krijgen ze een film te zien over de totstandkoming van een icoon met Piet van der Ploeg. Deze film is een productie van de filmgroep van het Genootschap Oud Noordwijk en gaat op Open Monumentendag in première.
In Maria ter Zee kunnen de bezoekers de creaties van de kinderen bewonderen en tevens de tentoonstelling 'Zorgzame samenleving' bezoeken. Elk hele uur wordt daar ook de film 'De totstandkoming van een icoon' vertoond. In de Jeroenskerken en het Museum Noordwijk zijn ook iconenexposities.
Een bijzondere wandeling langs symbolische gevelversieringen aan huizen in de Voorstraat en omgeving eindigt in het Oude Raadhuis waar tekst en uitleg wordt gegeven bij de serie glas in loodramen met de wapens van tal van Noordwijkse burgemeesters.

Natuurlijk staat op 10 september ook het jubileum van de 150-jarige Badplaats Noordwijk centraal. Het is het laatste weekend dat de tentoonstellingen hieraan gewijd, kunnen worden bezichtigd in het Museum Noordwijk en Streekmuseum Veldzicht. De Vuurtoren kan weer worden beklommen en de reddingboot "Kurt Carlsen' staat weer opgesteld op naast de Vuurtoren op de Koningin Wilhelmina Boulevard.
Verdere vaste locaties zijn het Atlantikwall Museum, Lombok in de Schoolstraat met een theaterprogramma, de Hoogewegse poldermolen, Villa Mignon, het schieten bij het St. Joris Gilde, de toren van de Oude Jeroenskerk en de beide begraafplaatsen met tal van grafmonumenten.

Uit de krant