De Branding. | Foto: PR
De Branding. | Foto: PR

Daklozen of hotelgasten?

Politiek

'Noordwijk gooit dit zorgeloos over de schutting naar Leiden en wenst de betrokken mensen voor het overige veel succes bij het zoeken naar een andere kamer'. Dat is een vaststelling die het CDA doet in een schrijven aan het college van B&W.

Het gaat om bewoners van voormalig hotel de Branding. Die daar tegenwoordig, gedwongen door persoonlijke en veelal tragische omstandigheden, een tijdelijk onderkomen kunnen vinden.
Sinds enige jaren verhuurt exploitant Capdor daar de kamers aan die mensen die anders dakloos zouden zijn. Zij dreigen echter de dupe te worden van de handhavingdrift die de gemeente Noordwijk inmiddels kenmerkt.


Directeur van Capdor is de heer Den Dulk, ook eigenaar van de stichting Mi Sitio. Deze stichting wil voorkomen dat mensen die tijdelijk geen huisvesting hebben, in een neerwaartse spiraal terechtkomen. Omdat voor hen een sociale huurwoning niet beschikbaar is en de vrije sector onbetaalbaar. En de Leidse dakloze opvang onvoldoende capaciteit heeft. De stichting Mi Sitio vindt hun oplossing, zoals ze die exploiteren in de Branding, een prachtig sociaal maatschappelijk concept.


Verantwoordelijk

Maar de huisvesting wordt de gemeente gezien als een hotel en de brandweer eist verregaande maatregelen. Inmiddels is er vergunning afgegeven voor nieuwbouw op die plek. Nu nog besluiten tot kostbare aanpassingen is natuurlijk niet aan de orde. Toch moet het pand binnen enkele weken worden ontruimd. Waardoor de kwetsbare bewoners hun woonruimte moeten opgeven.
Het Noordwijkse college van B&W wijst onverbiddelijk de sociale verantwoordelijkheid af richting de exploitant. Dit tot grote teleurstelling van de mensen die straks geen dak meer boven het hoofd zullen hebben.
Van hun kant klinkt nu: 'Kan een zichzelf respecterend gemeentebestuur zich verschuilen achter het bepaald niet sociale standpunt dat de exploitant maar oplossingen moet aanbieden.


Intimiderend

Het CDA Noordwijk stelt aan het college maar liefst 20 schriftelijke vragen over deze kwestie. En wijst op de gevolgen die dreigen te ontstaan voor de bewoners. In de brief is ook aandacht voor de klacht van de bewoners dat de Noordwijkse ambtenaren tijdens overleg hierover zeer intimiderend te werk zouden zijn gegaan. Opvallend is verder dat de verantwoordelijke wethouder zich geheel buiten de openbare discussie weet te houden.

Uit de krant