Met een halve omhaal schrijft Tomo Ruigrok geschiedenis met de eerste goal van SJC in de hoofdklasse. | Foto: Johanna Wever

SJC pakt winst in eerste wedstrijd in hoofdklasse

Politiek Sport

'Dit is prachtig. De eerste winst in de hoofdklasse. Met dit team en met zoveel enthousiaste toeschouwers langs de lijn. Dit is echt geweldig'. Deze woorden tekenden we na de wedstrijd op uit de mond van Timo Ruigrok. Doelpuntmaker en stuwende kracht op het middenveld van SJC.

SJC begon de wedstrijd nog zonder Stef van der Zalm en Dandy Steenvoorden en met Martijn Walter in de dug-out. Tegenstander Hollandia uit Hoorn liet direct al zien dat het naar Noordwijk kwam voor de winst en zocht waar mogelijk de aanval. Maar tot grote kansen kwam het niet. SJC zette daar het gebruikelijke spel tegenover en probeerde via snelle omschakeling gevaar te stichten. Na ongeveer kwartier kwam daaruit een mogelijkheid die een corner opleverde. Daaruit viel ook nog eens het eerste doelpunt. Een heerlijk doelpunt van Timo Ruigrok die met een halve omhaal de doelman wist te verschalken: 1-0. Het eerste competitiedoelpunt van SJC in de hoofdklasse ooit gaat daarom de geschiedenisboeken in als een juweeltje. Waarvan bijna 700 toeschouwers getuigen mochten zijn.

Druk

Hollandia begreep dat er uit een ander vaatje getapt moest worden en voerde de druk op. Mede door de harde wind recht over het veld zochten zij te vaak de lange bal. Waardoor de SJC-verdediging steeds weer kon ingrijpen. Het optisch overwicht resulteerde pas kort voor rust in echte kansen. Maar tot 2 maal toe kon keeper Schelvis handelend optreden en de gelijkmaker voorkomen. Na rust, nu met de wind in de rug, zakte SJC wat terug en loerde op de snelle uitbraak. Even leek het erop dat Goosen met een mooie lob de 2-0 liet aantekenen maar hij werd wegens buitenspel teruggevlagd.

De SJC-aanhang zag SJC even later met de schrik vrijkomen toen uitblinker Marvin Sloos de bal van de doellijn moest halen om erger te voorkomen. Hollandia behield een licht overwicht maar het was SJC die kort na elkaar wel 3 grote kansen creëerde. De ploeg van Kees Zethof kwam een periode nauwelijks aan echt voetballen toe. Maar de inzet was voorbeeldig en verdedigend wist men het steeds weer te klaren. Sten Goosen was inmiddels vervangen door Yoeri Brinkman, alweer een nieuw talent uit eigen jeugdopleiding. Die zich ogenschijnlijk gemakkelijk aanpaste binnen het hardwerkende SJC-team.

Voor de SJC-fans werd het een spannende slotperiode en men snakte naar het eindsignaal. Er steeg een gejuich op toen dit na 5 minuten extra tijd eindelijk klonk.

Aanstaande zondag is er de verre reis naar Heerenveen en de voetbalclub met die naam. De Friezen werden dit jaar kampioen in hun afdeling en speelde hun eerste wedstrijd 0-0 tegen Woezik. Voor SJC zaak om de lange terugreis dragelijk te maken door er een overwinning te behalen.