Hoe gaat het met de vossen? | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Kris kras door de duinen

Hoe gaat het met de vossen?

Om een of ander reden is dat een vraag die ik regelmatig krijg. Hoe gaat het met de vossen? Mijn antwoord is dan steevast het gaat goed met de konijnen. Want om te weten hoe het met een roofdier als de vos gaat kun je het beste kijken hoe het met de voedselvoorraad staat. En dan niet een voedselpiek zoals we dat vorig jaar hadden met de muizen in Friesland.

Maar door jaarlijks op vaste momenten te tellen. Als je dat jaar na jaar volhoudt krijg je een beeld of het goed gaat met de natuur. En als je dat doet met een soort die stapelvoedsel is voor een roofdier weet je ook of het goed gaat met een deze soort. Stapelvoedel?! Is een leenvertaling uit het Afrikaans of Engels en betekent in het Afrikaans: 'Kos wat in groot hoeveelhede deur geëet word' en in het Engels is het afgeleid van 'staple food'.

In het voorjaar en najaar worden in Berkheide konijnen geteld. Berkheide is het gebied tussen Wassenaar en Katwijk en kent vele namen. Maar officieel heet het Berkheide. Door na zonsondergang vaste routes te rijden en alle konijnen te tellen die in de koplampen verschijnen houden we al jaren bij hoe het met de konijnen gaat. We tellen in het voorjaar vlak na de winter en aan het eind van de zomer.
Dat tellen werd vanouds door de boswachters gedaan maar sinds kort nemen een vrijwilligers een flink deel van het werk op zich. Daarmee is ook dit een stukje waardevol werk dat alleen door de inzet van vrijwilligers behouden blijft ondanks dat het aantal boswachters sinds 1992 flink minder is.
.
Voor deze column hebben we de cijfers eens op een rij gezet. Conclusie is dat langzaam maar zeker de aantallen konijnen groeien. In 1992 werden er nog maar 27 geteld bij een 'koplamptelling'. Als je de cijfers van 2004 bekijkt, dan zie je dat de konijnenziektes weinig grip meer hebben op de populatie. Deze stijgende lijn heeft zich tot aan dit jaar doorgezet.

Stap voor stap komen we weer in de buurt van de aantallen die er waren voor de enorme sterfte die veroorzaakt is door ziekten als myxomatose (±1960-1970) en VHS (±1990-2004). En dat is goed voor het duin want vooral kort gegraasd duin is uiterst zeldzaam in Europa en bijzonder waardevol vanwege zijn grote soortenrijkdom. Én dat is goed voor de vossen.

Met een goede konijnenstand krijgen we een gezonde vossenstand en krijgen we gezonde soortenrijke duinen.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>