Tussen de al  indrukwekkende bouwmassa in mag straks nog een vierkant stenen blok worden gepropt. | Foto: WS
Tussen de al indrukwekkende bouwmassa in mag straks nog een vierkant stenen blok worden gepropt. | Foto: WS

Blunders rond RonnieGate zetten de toekomst op het spel

Politiek Noordwijk Zeewaardig

'We hebben als gemeenteraad zitten slapen'. Dat was een conclusie van fractievoorzitter Taetske Visser (Puur) tijdens de raadsvergadering. Naar aanleiding van de antwoorden van haar wethouder op de indringende vragen die eerder door de VVD waren gesteld rond om 'RonnieGate'.

De veel besproken bestemmingsplannen Zeewaardig bleken beslist net conserverend te zijn. Zij brachten een groot voordeel voor de man die Noordwijk al decennia lang in zijn greep houdt. Ronnie van de Putte kreeg van de Noordwijkse politiek zomaar een opzienbarende verdubbeling van bouwrechten op percelen rondom het Palaceplein. Een onomkeerbaar besluit, dat heel veel nare gevolgen voor de K.W. Boulevard en omgeving kan inhouden en inmiddels zorgt voor grote politieke onrust.


Cynisme

De Noordwijkse politiek was eerder cynisch toen Paul Taveerne (VVD) had gemeld wat er allemaal aan de hand was. Zijn ernstige twijfels brachten slechts ongeloof en laconieke reacties. Die werden vergezeld van een alles zeggende cynische glimlach. De VVD zou slechts een politiek spel spelen. Hun wethouder beweerde immers dat alles goed en volgens de regels was gegaan. Vanuit Puur noemde men de vragen aanvankelijk politiek onbehoorlijk omdat zij het ervoeren als doel om voormalig wethouder van Ast te beschadigen. Inmiddels blijken zij ervan overtuigd dat daarvan geen sprake was. En dat het hier volkomen mis is gegaan. Taveerne bleek iets te hebben vastgesteld wat grote gevolgen zal hebben voor Noordwijk. De zo door ieder verguisde Scheveningse ontwikkelingen lijken dus hier ook te kunnen gaan ontstaan.

De antwoorden van wethouder Bakker op de vragen van de VVD sloegen in als een bom. In de gemeenteraadsvergadering werd het toen even angstaanjagend stil.
De transitie bleek te hebben gebracht dat wat niemand wilde. Massale bouwmogelijkheden in een belangrijk gebied. Het voormalig college met daarin Leon van Ast als verantwoordelijk portefeuillehouder begeleidde deze transitie.
De Noordwijkse politiek blijkt nu aangeslagen. Van Ast zelf twittert deze week over de antwoorden van het college: 'Ongelooflijk; (meerdere keren) bevestigd gekregen als college dat intrekken vergunning verwerkt was.'
De grote vraag is nu,waar ging het mis? Is het ambtelijk falen, een menselijke fout of is hier veel meer aan de hand? Daarom komt er een onderzoek waarbij het college de leidende rol krijgt. Iets waarbij de VVD grote kanttekeningen plaatste. Omdat Roberto ter Hark nadrukkelijk aan de raad die rol toebedeeld als hoogste orgaan in de gemeente.


Geruchten

In de wandelgangen gonst het inmiddels van geruchten. Corruptie is er ook een van. Voorlopig zijn het geruchten en is er niets bewezen. Wie wat dieper graaft stuit daarbij wel op een reeks van toevalligheden, waarbij Beverholding, VolkerWessels en Bureau Kuiper Compagnons met enige regelmaat in samenhang te voorschijn komen. De aandelenkoersontwikkeling Bever Holding, de samenwerking met bouwer VolkerWessels, de rol van Kuiper Compagnons, de plotselinge op gang komende gesprekken tussen Bever Holding en het college van B&W geven een bepaalde samenhang te zien. Tezamen met het ongeloof van voormalig verantwoordelijk wethouder Leon van Ast reden genoeg om te concluderen dat men met een beerput te maken kan hebben.

Het vertrouwen in Bureau Kuiper Compagnons in Noordwijk is nu nog groot. Toch zijn er zaken die verwondering oproepen. Onze reeks van vragen hierover aan het Bureau Kuiper Compagnons leverde geen concrete ophelderingen op. We ontvingen slechts een mailtje met de mededeling dat er geen commentaar te verwachten is voordat de resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd.
Wethouder Bakker zegt dat zijn positie niet gemakkelijker is geworden maar dat de fouten van toen hem politiek niet aangerekend kunnen worden.

Uit de krant