Afbeelding

Bij Wilma - Erfgenamen straks beter beschermd

Column

De wetgevingsmachine bij de overheid draait op volle toeren. Afgelopen week is er door de Eerste Kamer weer een wet aangenomen met de mooie titel "Wet bescherming erfgenamen tegen schulden".

Die titel triggert om te gaan kijken wat het inhoudt en waarom de wet is gemaakt. De bedoeling is een betere bescherming te bieden tegen schulden van de erflater. Was daar dan behoefte aan? Ja, vast wel. Anders hadden ze de wet niet gemaakt, zou je flauw kunnen zeggen. Maar het gaat om het volgende.

In de praktijk moeten erfgenamen vrij snel beslissen of zij de nalatenschap 'aanvaarden'. Als ze dat doen (dat heet dan een 'zuivere aanvaarding') dan zitten ze ook aan alle bekende maar ook onbekende schulden van de erfgenaam vast.
In de praktijk komt het nog al eens voor dat er in een later stadium een onverwachte schuld boven water komt waarmee aanvankelijk geen rekening was gehouden omdat men daaromtrent niets wist. Na aanvaarding van de nalatenschap moet dan ook zo'n schuld uit het privé vermogen van de erfgenaam worden betaald. Men moet dat dan ook maar willen en er ook toe in staat zijn.

De belangrijkste wijziging nu is dat een erfgenaam die een nalatenschap heeft aanvaard en opeens wordt geconfronteerd met een schuld die hij niet kende en ook niet hoefde te kennen, binnen drie maanden daarna een verzoek kan indienen bij de Kantonrechter om alsnog van die schuld ontslagen te worden.

Die mogelijkheid bestaat zelfs ook als de nalatenschap al is verdeeld en men alsnog met een oude nog bestaande schuld wordt geconfronteerd. Uiteraard zal de kantonrechter zorgvuldig kijken of van de bepaling geen misbruik gemaakt wordt maar in het algemeen kan je stellen dat er door deze nieuwe wet een betere bescherming voor erfgenamen zal ontstaan.

Als je van tevoren al weet dat er meer schulden zijn dan bezittingen, dan kun je de nalatenschap verwerpen of zoals dat met een mooi woord heet 'beneficiair' aanvaarden. Dat houdt in dat je alleen maar aansprakelijk bent voor schulden als er ook daadwerkelijk vermogen uit de erfenis tegenover staat of anders gezegd, dan kan je er niet slechter van worden.

Komt u voor dit soort beslissingen te staan dan is het altijd wijs om even advies in te winnen bij een advocaat of notaris. Voorkomen is immers ook in dit soort zaken beter dan genezen.


Hans Hinnen, advocaat en BO Ombudsman
info@hanshinnen.nl

Uit de krant