Gezamenlijk werd het Noordwijkse Volkslied gezongen. | Foto: Joke van der Zanden
Gezamenlijk werd het Noordwijkse Volkslied gezongen. | Foto: Joke van der Zanden

Expositie '150 jaar badplaats' in Museum Noordwijk

Algemeen Column

Burgemeester Pické/Rijpstra opende 15 april in museum Noordwijk de tentoonstelling '150 jaar badplaats'. Een schitterende tentoonstelling die loopt tot en met 11 september.

Door: Joke van der Zanden

Het was een spectaculaire entree. Burgemeester Pické/Rijpstra arriveerde in een ponywagen, die hem bij het gemeentehuis had opgehaald, bij het Museum. Burgemeester Pické stapte uit de wagen en je moest goed kijken om te herkennen dat burgemeester Rijpstra zich had vermomd als Pické. Een grote groep vissers, vissersvrouwen en kinderen stonden in Noordwijkse klederdracht klaar om hem te verwelkomen, waarna de vlag werd gehesen en natuurlijk het Noordwijkse Volkslied gezongen.

Voorzitter Leon Guijt opende de feestelijke bijeenkomst. "Wij zijn vooral veel dank verschuldigd aan onze sponsoren en de vrijwilligers van de nieuwe tentoonstellingscommissie die vele uren in dit geweldige project hebben gestoken", aldus Guijt. Daarna opende burgemeester Jan Rijpstra de tentoonstelling. Hij begon als burgemeester Pické zijn toespraak en ging langzaam over tot zijn eigen persoon.

Van vissersdorp tot mondaine badplaats. Het is allemaal te zien in Museum Noordwijk. De nieuwe tentoonstellingscommissie heeft een prachtig stuk werk verricht. Er hangen 22 schilderijen, waarvan zij twee derde in bruikleen hebben gekregen. Als je een wandeling maakt door het museum kom je boven een wand bekende gasten tegen die de badplaats hebben bezocht. Zo is Jeroen Krabbé te zien tijdens de opname van de film 'De soldaat van Oranje' bij Huis ter Duin. Daar was kortgeleden ook president Barack Obama. Diverse koninklijke families. Foto's van de vroegere hotels en pensions. Daarnaast waren er ook de particulieren met hun bordjes 'Zimmer mit Frühstück' die Duitse gasten lokten. Bijna iedereen in Noordwijk was wel op een of andere manier betrokken bij de Badplaats Noordwijk. In een speciaal boekje staat een 2,5 km lange route langs alle plekken in Noordwijk die in het museum worden getoond. Noordwijk was destijds ook bekend om zijn kruiden en kruidenbaden. Daarvan is een tentoonstelling in museum Veldzicht aan de

.

Uit de krant