Afbeelding
Foto: Imperial War Museum

Historische lezing over de geallieerde landing op Sicilië

donderdag 11 april 2024 20:00 tot 22:00

Historicus Koen Marijt (beter bekend als ‘Koen van Toen’) verzorgt op donderdag 11 april in De Muze een lezing over de geallieerde invasie van Sicilië.

Met als codenaam Operatie Husky vertrokken in juli 1943 duizenden geallieerde soldaten vanuit Noord-Afrika naar het Italiaanse eiland Sicilië. Dit werd gezien als springplank naar het Europese vasteland. De operatie werd uitvoerig voorbereid, was op sommige punten een succes, maar op vele punten ook zeker een groot fiasco. Er werden ten koste van vele jonge levens waardevolle lessen geleerd, die mee werden genomen naar de invasie in Normandië op 6 juni 1944.

Koen vertelt tijdens de lezing over de belangrijke beslissingen die werden genomen tijdens de conferentie van Casablanca en de plannen om een geallieerde landing uit te voeren op Sicilië. Ook de oprichting van COSSAC, de instantie die als eerste plannen maakt voor D-Day, komt tijdens de lezing naar voren. Daarnaast vertelt Koen over de daadwerkelijke landing en de dure lessen die geleerd werden tijdens de verovering van het eiland. Hoe verliep de strijd? Hoe was de band tussen de Italianen en de Duitsers? Wat was de rol van de Siciliaanse maffia? En wat was de Nederlandse inbreng bij operatie Husky? Vragen die tijdens de lezing beantwoord zullen worden. Tot slot vertelt Koen ook over een geallieerde oorlogsmisdaad die plaats vond op Sicilië.

De lezing vindt op donderdagavond 11 april van 20.00 uur tot 22.00 uur plaats in de Uraniazaal in De Muze. Er is een pauze. Kaarten kosten 15 euro per stuk en zijn te koop via de website van De Muze. Meer informatie over de lezing is te vinden op www.koenvantoen.nl.

Locatie