Logo denoordwijker.nl
  • Alles
  • (2)
    Evenement

Op ontdekkingstocht in de bunkers

vrijdag 19 mei 9:50 uur

Op zaterdag 10 juni is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan langs de hele Nederlandse kust bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn nog langs de gehele Nederlandse kust te vinden, maar zijn beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting.

De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 5000 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. In en rondom Noordwijk werden omvangrijke verdedigingswerken aangelegd. Door de aanwezige militaire installaties is  het een gewild doelwit van de geallieerden. Menig keer klinkt het luchtalarm en in totaal is het dorp ongeveer dertig keer gebombardeerd.

Bunkerdag

Langs het fietspad in de duinen ten noorden van Noordwijk, is de voormalige vuurleidingsbunker omgetoverd tot het Atlantikwall Museum Noordwijk. De S414-vuurleidingpost is een drie etages tellende bunker waaruit commando gevoerd werd over de batterij. Vanuit de bunker was er een goed uitzicht op zee voor observatie en om metingen te verrichten waarmee kanonnen ingesteld konden worden. Het museum laat goed zien hoe het er in de bunker aan toe ging en is ingericht met overwegend originele apparatuur. Via het 400 meter lange gangenstelsel kun je nog een aantal bunkers bezoeken: drie geschutbunkers en twee manschappenbunkers. Vlakbij kunnen bezoekers ook de munitiebunker waar nu het Museum Engelandvaarders is gehuisvest. Je beleeft er mee hoe mannen en vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland ontsnapten en vanuit Engeland de strijd tegen nazi-Duitsland en Japan voortzetten. In het Katwijks Museum is een fotopresentatie ingericht over de bouw van de Atlantikwall  en de sloop van het oude Katwijk.

Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen ook verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen worden de verhalen van de wijk en haar inwoners nieuw leven ingeblazen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren de bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land.

Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn te verkrijgen vanaf heden Wilhelminastraat 43 of 's zaterdags en 's zondags in het Atlantikwall Museum.

 


deel deze activiteit

Locatie

Atlantikwall Museum Noordwijk
Noordwijk
Bosweg
2202NV