Logo denoordwijker.nl
  • Alles

Lezing over de Rhodopen

vrijdag 28 januari 20:00 uur

Foto: PR

Op vrijdag 28 januari, om 20.00 uur, is er in het Jan Verweycentrum, Zilverschoon 20, een Lezing over de Oostelijke Rhodopen door Fokko Erhart.

In het uiterste zuiden van Bulgarije liggen de Oostelijke Rhodopen. Niet alleen binnen Europa is dit een uithoek, ook voor de Bulgaren is dit een afgelegen streek. Deze lage bevolkingsdichtheid en het extensieve landgebruik resulteren in een grote rijkdom. Daarnaast speelt de geografische ligging en de diversiteit aan, constant in elkaar overgaande, milieuomstandigheden een rol bij de uitzonderlijk hoge biodiversiteit van de streek. 

Al deze factoren maken dat Fokko Erhart sinds zijn eerste bezoek in 1999 een groot liefhebber van deze streek is. Eerst heeft hij daar, samen met een aantal Bulgaarse partners, een begrazingproject opgestart. Sinds 2011 organiseert hij er jaarlijks natuurreizen naar toe.

Tijdens het eerste deel van zijn lezing vertelt Fokko over de bodem, het water en het landgebruik van de Oostelijke Rhodopen. Aan de hand van mooie landschapsfoto’s schetst hij een beeld van de grote variëteit aan de landschappen en de planten en dieren die er leven. Na de pauze gaat hij specifiek in op de vogels van de Oostelijke Rhodopen. Aan de hand van de verschillende biotopen komen de voor ons Nederlanders interessante vogels die daar leven aan bod. Daarbij gaat het natuurlijk om de voor Europa bijzondere soorten, maar ook de in Europa wijdverspreid soorten die hier algemeen voorkomen worden behandeld. Evenals de in Nederland recentelijk uitgestorven of schaars vogelsoorten passeren de revue.

De toegang is gratis. Tonen van QR code is verplicht. Het gebruik van mondkapjes is verplicht, zowel bij verplaatsing door de locatie als op de zitplaats.
deel deze activiteit

Locatie

Natuurcentrum Jan Verwey
Noordwijk
Zilverschoon 20
2201SX