Wethouder Pieter Jan Barnhoorn hees de Blauwe vlag bij Hengelsportvereniging De Sportvisser. | Foto: Wilem Krol
Wethouder Pieter Jan Barnhoorn hees de Blauwe vlag bij Hengelsportvereniging De Sportvisser. | Foto: Wilem Krol

Drie Blauwe Vlaggen in top

Algemeen

Dit jaar werd voor de dertigste keer de blauwe vlag uitgereikt aan in totaal 183 stranden en jachthavens in Nederland. De blauwe vlag is een internationaal milieumerk dat jaarlijks wordt toegekend.

Door Ina Verblaauw

Om in aanmerking te komen voor de blauwe vlag moet aan een aantal criteria worden voldaan. Gekeken wordt naar de kwaliteit van het zwemwater, hoe schoon is het strand, zijn er voldoende toiletten en afvalbakken, is er reddingsmateriaal en een EHBO post aanwezig en zijn er voldoende voorlichtingsactiviteiten ter bescherming van het natuurlijk milieu van zee, strand en duinen? Landelijk werd op 18 mei de vlag in Scheveningen aan alle gemeente uitgereikt door Kiran Badloe. Hij is, naast Olympisch Kampioen Dorian van Rijsselberghe, de belofte voor een Olympische medaille windsurfen in 2020.

Een dag later, vrijdag 19 mei, kon Wethouder Pieter Jan Barnhoorn de vlag hijsen bij Hengelsportvereniging De Sportvisser. Noordwijk ontving drie blauwe vlaggen: voor de Langevelderslag, de Duindamseslag en Badstrand Noordwijk. Deze drie ijkpunten vertegenwoordigen de totale 13 kilometer lange kuststrook van Noordwijk.
"Slechts vier gemeenten ontvingen de vlag alle 30 keren: Westerschouwen, Jachthaven Terschelling, Ameland en Noordwijk", aldus een trotse wethouder Barnhoorn. Samen met de voorzitter van HSV de Sportvisser, Hans Melchers, hees hij de vlag in top. Ieder jaar wordt, als de vlag wordt toegekend, in Noordwijk een andere locatie op het strand gekozen om de vlag te hijsen. Niet iedereen kent de betekenis van de blauwe vlag. "Duitse toeristen herkennen de vlag wel, dus elk jaar weer belangrijk voor het toerisme dat we de vlag krijgen toegekend". De Sportvisser was een goed gastheer. Na het hijsen van de vlag werden de aanwezigen getrakteerd op heerlijke, verse kibbeling met een bijbehorend drankje.

De blauwe vlag is een internationale prijs. Inmiddels wappert de vlag het hele seizoen op circa 4.200 stranden en jachthavens in dertig Europese landen plus Marokko, Zuid-Afrika, Nieuw Zeeland, Canada en het Caribisch gebied.

Uit de krant