Ton Schild ontwierp een evenementenpaviljoen wat een podium biedt voor culturele activiteiten. | Artist impression: PR
Ton Schild ontwierp een evenementenpaviljoen wat een podium biedt voor culturele activiteiten. | Artist impression: PR

Cultuurclubs willen meer samenwerking

Algemeen

Er was een initiatief van directeur Natasja Heemskerk van theater De Muze. Die had kunnen vaststellen dat er bij de Noordwijkse culturele verenigingen nogal eens behoefte is aan uit uitwisselen van ervaringen en het vinden van oplossingen voor problemen.

Op haar uitnodiging om eens gezamenlijk hier naar te kijken hadden een redelijk aantal bestuurders positief gereageerd. En tijdens het overleg bleek al gauw dat er bij verschillende organisaties wel degelijk behoefte was aan meer onderling contact.

Voor een aantal verenigingen leek het werven van nieuwe en vooral jeugdige leden een moeilijke zaak. Andere clubjes bleken problemen te hebben met het vinden van accommodaties. Zo was de fotoclub op zoek naar expositieruimte. Dit probleem kon ter plekke worden opgelost omdat Natasja Heemskerk spontaan de foyer van De Muze hiervoor beschikbaar stelde.


Periodiek overleg

Diverse verenigingen gaven aan behoefte aan meer contact met anderen over verschillende verenigingszaken. Over het komen tot een overkoepelende organisatie die periodiek overleg zou kunnen organiseren werd verschillend gedacht.

Het ging deze avond over meer. Culturele uitingen vragen vaak om publiek. Vooral podiumkunsten ondervinden moeilijkheden met het werven van toeschouwers. Gekeken gaat worden of Noordwijk Marketing daarin een leidende rol kan gaan vervullen.

De aanwezige directeur Stephen van Es gaf direct al aan dat hij graag zijn medewerking wil verlenen. Hij zag wel mogelijkheden in het communiceren van data van evenementen en uitvoeringen van diverse culturele activiteiten via de website van Noordwijk Marketing. Vastgesteld werd dat de continuïteit in de communicatie vaak een probleem is.

Tot slot was er nog een presentatie van de plannen van Ton Schild. Hij heeft een evenementenpodium in de vorm van een paviljoen ontworpen. Waarvan een 3D-uitvoering aan de aanwezigen een beeld gaf wat hierin zoal mogelijk kan zijn. Het initiatief werd enthousiast ontvangen en er kwam direct discussie over de plek waar dit zou kunnen worden uitgevoerd.

In de nazit werd door een aantal bestuurders nog even gediscuteerd over het mogelijke belang van de herinvoering van een Culturele Raad. En ook over het te regelmatig gebrek aan budget voor optredens van lokale verenigingen bij lokale evenementen. Uiteindelijk werd door diverse bestuursleden geconcludeerd dat avonden zoals deze een goed initiatief zijn en zeker navolging verdienen.

Uit de krant