Een integraal voor directe afvoer richting provinciale oppervlaktewater, is noodzakelijk. | Foto: Wim Siemerink
Een integraal voor directe afvoer richting provinciale oppervlaktewater, is noodzakelijk. | Foto: Wim Siemerink

Nieuwe bouwactiviteiten leiden tot wateroverlast

Algemeen Politiek

Het college wil deze week van de gemeenteraad een presentje van €250 000,-. Als een eerste steuntje in de rug ten einde de gewenste ontwikkelstrategie Noordwijk aan zee op haalbaarheid te kunnen onderzoeken. Indien die studie een positief resultaat oplevert moet er mogelijk zo'n tachtig miljoen euro worden geïnvesteerd. Waarbij welzeker de vraag actueel is: 'Wat heeft de Noordwijker er aan'?

Wat in ieder geval duidelijk moet worden gemaakt volgens enkele omwonenden is wat dit nu weer betekend voor de grondwaterstand. Nog immer zijn de grote problemen die zijn veroorzaakt door de aanleg van de zogenaamde 'Dijk in duin' nog steeds niet opgelost. Lokaal deskundige Piet Steenvoorden vertelt dat de nieuwe plannen van nu wel degelijk opnieuw grote invloed zullen hebben op het grondwaterpeil in de directe omgeving.


Noodverband

Steenvoorden was als toeschouwer zeer geïnteresseerd aanwezig rond om de zogenaamde oplossing van het aanbrengen van een drainage. Wat inmiddels opnieuw grote problemen heeft opgeleverd omdat de drainage al heel snel verstopt was geraakt en bovendien ernstig werd beschadigd bij een poging de verstopping te verhelpen.

Steenvoorden daarover: 'Het gaat ieder keer weer om het aanleggen van een noodverband. Het wordt nu wel de allerhoogste tijd voor een integraal plan waarbij de waterhuishouding wordt gebaseerd op een uiteindelijke directe afvoer van het water richting de museumboerderij Veldzicht om tenslotte in het provinciale oppervlakte water te kunnen worden geloosd'.


Verwondering

Steenvoorden zegt eerder al zijn verwondering te hebben uitgesproken dat de inmiddels al veel besproken drainage onder de K.W. Boulevard niet onder de Parallelboulevard werd aangelegd. Evenzo kan hij niet begrijpen waarom er daarbij niet voor werd gekozen om deze drainage in een ruim bed van schelpen aan te leggen.


De voormalig bollenkweker stelt dat er rond de Hoofdstraat een oude ondergrondse natuurlijke uitwatering bestond waarlangs het overtollige water werd geleid. Door de dijk in het duin werd deze geblokkeerd. De druk op de Hoofdstraat en omgeving kan door nieuwe bouwactiviteiten dus alleen maar toenemen.
Steenvoorden waarschuwt voor korte termijn denken: 'Waterhuishouding verlangt een lange periode om optimaal te kunnen functioneren. Pas 6 jaar na de bouwactiviteiten of genomen maatregelen zie je wat de werkelijke praktische gevolgen zijn op de grondwaterstand'.

Uit de krant