Volgens PIN moet worden bekeken of een parkeergarage vlak onder de KW Boulevard toch nog mogelijk is. | Foto: WS
Volgens PIN moet worden bekeken of een parkeergarage vlak onder de KW Boulevard toch nog mogelijk is. | Foto: WS

PIN wil meer mogelijkheden duingarage laten onderzoeken

Algemeen Politiek

Deze week behandeld de gemeenteraad het voorstel van het college om te onderzoeken of een gigantische parkeergarage in het duin voor Huis ter Duin zinvol en haalbaar is. Of dat er gekozen moet worden voor een plan B, parkeerruimte realiseren in het Oude Zeedorp nabij de Schoolstraat. Het college vraagt om daarvoor € 250.000,- vanuit de reserves Grondbedrijf te reserveren.

Het gaat in Noordwijk nog al eens over het parkeren. Steeds opnieuw wordt men gewezen op de bestaande mogelijkheden en vooral ook op de onmogelijkheden. In het verleden werd door de politiek met regelmaat gemikt op het beter benutten van de bestaande capaciteit. Tot het inzetten van particulieren opritten aan toe. Maar met Katwijk als voorbeeld wordt inmiddels steeds vaker gesproken over meer rigoureuzere oplossingen. Recentelijk zoals iedereen weet werd een parkeergarage annex congrescentrum nabij Huis ter Duin actueel. Waarbij publiek-private samenwerking niet minder dan 1700 parkeerplekken zou opleveren. De haalbaarheid hiervan geeft op voorhand al reden tot discussie omdat hierbij een aantal aspecten van groot belang zijn. Waaronder natuurlijk de vraag wat dit allemaal kost en hoe dit in de praktijk betaalbaar moet worden gemaakt. Het college stelt een grootschalig onderzoek voor waarin wordt gekeken naar de in de aanhef genoemde 2 mogelijkheden.


PIN

Deze week kwam er een brief richting de raadsleden waarin wordt aangedrongen om meer opties te bekijken. Afzender daarvan is de stichting PIN, een initiatief van burgers die zich ongevraagd willen kunnen mengen in de politieke discussie.
PIN schrijft aan de raadsleden de mening dat als er nu toch een groot budget aan onderzoek beschikbaar is er vooral meerdere opties onderzocht zouden moeten worden.
Men wil namelijk graag dat wordt bekeken of een parkeergarage vlak achter de dijk/duin constructie toch nog mogelijk is. Deze zou dus onder de KW Boulevard moeten komen met een ingang nabij Vuurtorenplein en een uitgang nabij het Gat van Palace. Het PIN lanceert bovendien de optie om daarbij te kijken of parkeren onder de Parallelboulevard eveneens tot de mogelijkheden behoort. Beide opties zouden elk goed zijn voor 650 parkeerplaatsen. Men denkt dat dit zal leiden tot een veel betere verkeerscirculatie in het toeristisch gebied en het reduceren van het aantal verkeersbewegingen rond Noordwijk. Bovendien zou het kostenaspect een rol kunnen spelen omdat o.a. geen extra dijk hoeft te worden aangelegd. Ook zou de waterproblematiek sneller kunnen worden opgelost en kan ook de combinatie met de reconstructie van de parallelboulevard geld opleveren.


Voordelen

Maar het PIN noemt meer argumenten. Zoals de mogelijkheid om het duingebied uit te breiden en een flaneerboulevard te maken waarbij men het Oude Zeedorp en de Boulevard integreert met de natuur. Daarnaast noemt men het voordeel voor de bezoekers. Die zouden dan op verschillende plaatsen de garage moeten kunnen verlaten om hun bestemming te kiezen. Ofwel de KW Boulevard ofwel het Oude Zeedorp en de winkels in en rondom de Hoofdstraat. Als kers op de kaart zou volgens PIN de K.W. Boulevard dan autoluw kunnen worden gemaakt. De initiatiefnemers benadrukken dat ze het goede wat er al bestaat willen behouden maar nieuwe ontwikkelingen een kans willen gunnen.


Keuzes maken

De politiek moet keuzes maken. Nu staat alleen het voorstel van het college op de agenda. De gemeenteraad kan via moties en amendementen tot een breder onderzoek besluiten. Of de gewenste snelheid er bij deze voorstellen van PIN nog in kan worden gehouden is wel van belang. B&W willen voor het eind van dit jaar het onderzoek afronden om daarna het besluitvormingstraject in te gaan. Meer onderzoek zal mogelijk tot ongewenste vertraging leiden. Een te beperkt onderzoek levert misschien weer een te beperkt aantal mogelijkheden op.

Uit de krant