Burgemeester Rijpstra overhandigt Jaap Smit een Zilveren Vuurtoren als  erkentelijkheid voor zijn bezoek. | Foto: Wim Siemerink
Burgemeester Rijpstra overhandigt Jaap Smit een Zilveren Vuurtoren als erkentelijkheid voor zijn bezoek. | Foto: Wim Siemerink

Jaap Smit te gast in Noordwijk

Algemeen

De commissaris van de Koning Jaap Smit was deze week te gast in Noordwijk. Een formeel bezoek dat is opgelegd in de functieomschrijving. Hij gebruikte dit bezoek om kennis te nemen van dat wat er in onze gemeente zoal gebeurt.

Een commissaris van de Koning is in zijn functie voorzitter van zowel Provinciale als van Gedeputeerde Staten. En ziet daarbij toe op de kwaliteit van het provinciale beleids- en het besluitvormingsproces. In zijn functie is hij bovendien belangenbehartiger van de provinciale aangelegenheden. En ook nog eens verantwoordelijk voor de rampenbestrijding en de openbare orde en veiligheid in de provincie.


Eerder aandacht

Daarnaast is er een belangrijke rol in het proces rond de benoeming van burgemeesters.
De CvdK kreeg mede daardoor in Noordwijk eerder veel aandacht. Voorganger Jan Franssen omdat die veel tegenstand ondervond in zijn streven naar een grote Bollengemeenten. En in dat proces overging tot benoemen van waarnemend burgemeesters die zo'n fusie moesten voorbereiden.
Jaap Smit trok ongewild veel aandacht als pleitbezorger van de herontwikkeling rond de Hotels van Oranje en de zeer kritische schriftelijke reactie daarop van PUUR. Waarin het ernstige verwijt aan het adres van de CvdK dat hij zijn boekje ver te buiten zou zijn gegaan.


Koek en ei

Inmiddels lijkt alles weer koek en ei. De commissaris had uitvoerig overleg met het Noordwijkse college van B&W. Maar Jaap Smit besteedde ook veel tijd en aandacht aan overleg met wat officieel wordt genoemd 'het maatschappelijk middenveld'. Wat inhoudt dat organisaties zoals de Sportraad, de NWS, de NOV en de KHN afdeling Noordwijk de commissaris informeerden over hun activiteiten. Daarbij was uitgebreid aandacht voor de toekomstvisie en prioriteiten en dagelijkse problemen. Natuurlijk ook heel veel aandacht voor het sociale gebeuren in Noordwijk en speciaal de sociale activiteiten zoals die aan de Duinwetering plaats vinden naast de sport.
Omdat de ooit gelanceerde Jongerenraad Noordwijk maar niet goed van de grond wil komen was er wat betreft de wensen en inzichten van jongeren overleg met de leiding van het Northgo College.


Uitleg

Na afloop was er een persmomentje waarbij burgemeester Rijpstra even het woord nam om de commissaris te bedanken en om hem een Zilveren Vuurtoren te overhandigen.
De commissaris legde desgevraagd uit dat zijn taak er een is die komt vanuit het rijk. 'Ik ben door de koning benoemd als zijn commissaris 'in' de provincie Zuid Holland. En ik ben dus geen commissaris 'van' Zuid Holland', aldus Jaap Smit. Hij stelde vast dat de inwoners zich heel enthousiast en trots hadden geuit over Noordwijk.

Natuurlijk kwam de fusie met Noordwijkerhout even ter sprake. Zoals hij ons al eerder liet weten volgt de CvdK dit met genoegen. Vooral omdat het initiatief door de gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout zelf is genomen. Tot slot merkte Smit op dat gemeenten en provincie elkaar nodig hebben. Zeker bij om aan de wensen van vooral de ondernemers in de streek te voldoen. Met name om de bereikbaarheid te optimaliseren.

Uit de krant