Afbeelding

Ik zie sterretjes

Algemeen Binder

We kunnen inmiddels in Noordwijk niet meer zonder. Bij elk onderwerp, te pas en te onpas, wordt iedereen er fijntjes aan herinnert dat we in Noordwijk hebben gekozen een unieke 7 sterrenbadplaats te zijn.

De keuze van waterafvoer, de honden-uitlaatplaatsen, de vuilafvoer, het fietspadenbeleid of de windmolens, werkelijk alles wordt inmiddels in verband gebracht met een positieve uitstraling van sterren. Zelfs de wat opvallende, zo niet knullige discussies in de gemeenteraad zouden door deelnemers in verband gebracht zijn met stralende sterren.
Deze 'sterallures' worden door de diverse regiogemeenten vaak kritisch beschimpt. Dat bleek onder anderen bij 'samen met de buren'. Soms proefde ik wel een beetje de jaloezie. Maar vaker moest ik ze wel gelijk geven. Ik ben ook niet zo van de sterren. Sterker, eigenblijk moet ik ze niet. De toppers zoals Joling en Gordon vindt ik eigenlijk tobbers. En bij het zien van bijvoorbeeld voetballer Depay met sterallures krijg ik ook al rode vlekken. Waarmee ik wil zeggen dat ik de hardwerkende criticasters vanuit de buurgemeenten wel aanvoel. De uitbundigheid waarmee we ons nu weer nadrukkelijk op de voorgrond dringen,uitbundig zwaaiend met de blauw-witte vlag, is kenmerkend voor onze huidige zelfoverschatting. Maar daardoor zie ik sterretjes.
Jawel, Europees Sportstad van 2017 staat er op die vlag. Dat klinkt wel goed. Maar de realiteit blijft dat we een eenvoudig dorp zijn met slechts 26 000 inwoners. Met weliswaar een geweldig verenigingsleven en mooie sportaccommodaties, maar ook de plaats waar de Voedselbank nog noodzaak is, waar jonge mensen tevergeefs lonken naar betaalbare huisvesting, waar parkeren een crime is en de bereikbaarheid nog altijd veel te wensen over laat.
Ik geef toe, wij wonen in een prachtige kustplaats met heerlijke stranden, fraaie hotels en luxueuze strandpaviljoens en een leuke Boulevard. Maar we zien ook een gemeente die, ik noem maar een voorbeeld, niet eens kans ziet om zoiets eenvoudigs als het grondwaterpeil te beheren.
Beide benen op de grond biedt een betere basis voor een goede toekomst dan steeds opnieuw maar weer zweven tussen de sterren. Hard werken, zorgen voor een goed en begaanbaar wegennet, een functionerend winkelapparaat en gepaste parkeervoorzieningen lijkt mij nodig. Feestjes organiseren en je richten op uitbundige zelfverheerlijking en promotie is niet altijd verkeerd. Maar je moet het huisje wel bij het schuurtje zien te houden. Want als je zwevend tussen de sterren te maken krijgt met turbulentie dan kan je een lelijke smakker maken.
Eerlijk is eerlijk, ik ben best trots op Noordwijk. Ik zit ook wel eens te pochen. Maar ik ben eveneens trots op de manier waarop Noordwijk zich altijd naar buiten toe heeft laten zien. Niet zweverig of hoogdravend. Zoals al gezegd, het ging ook heel lang erg goed met nuchter blijven, zonder sterallures en met beide benen op de grond.

Uit de krant