Teamchef Jeroen van Marle presenteert, onder toeziend oog van burgemeester Rijpstra, aan de Noordwijkse politiek de cijfers van 2016. | Foto: Wim Siemerink
Teamchef Jeroen van Marle presenteert, onder toeziend oog van burgemeester Rijpstra, aan de Noordwijkse politiek de cijfers van 2016. | Foto: Wim Siemerink

Toezicht uitgaansgebied blijft politie bezig houden

Algemeen

politie ♦ 'Op een aantal gebieden zien we bij misdrijven de aantallen dalen', aldus teamchef Jeroen van Marle van team Noordwijk Teylingen. Hij deed deze uitspraak in de jaarlijkse presentatie over veiligheidscijfers voor de Noordwijkse politiek.

Misdaad- of misdrijfbestrijding wordt door veel mensen gezien als een van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste taak van de politie. Iedere keer dat iemand daarmee geconfronteerd wordt zorgt dat voor frustraties. En van de politie wordt dan verwacht hier adequaat op te reageren. Voor de politie blijft misdaadbestrijding dan ook belangrijk.

Teamchef van Marle presenteerde deze week de Noordwijkse politiek het overzicht van de gebeurtenissen in 2016. Hij kon melden dat inbraken in schuurtjes en woningen evenals de diefstal van fietsen en bromfietsen zijn gedaald. Het zogenaamde 'donkere dagenoffensief en extra toezicht op zogenaamde hotspots zijn enkele maatregelen die hierbij werden geïntensiveerd.

Buit
De belangrijkste buit blijkt voor de dieven sieraden, geld en elektronica te zijn. Bij de bestrijding nemen de sociale media een steeds belangrijkere plaats in. Waarschuwingen via Twitter en Whatsapp en Burgernet lijken hun doel niet te missen. Waarbij de attente burger een hele belangrijke rol speelt. 

In Noordwijk werd 6 keer een hennepkwekerij opgerold. En in 2016 was er een toename van geweldsdelicten naar niet minder dan 134 incidenten vast te stellen. In 23 gevallen was het slachtoffer een politiemedewerker.

Aangifte
Volgens de teamchef blijft het nachtelijke toezicht in het uitgaansgebied een belangrijke rol voor zijn team. Waardoor er in verhouding nog steeds extra druk is op andere uit te voeren politietaken. 
Van Marle stelde vast dat de burgers terughoudend zijn met het doen van aangifte door gebrek aan vertrouwen. Hij hoopte dit te kunnen herstellen meldde dat er meer nazorg zal komen richting mensen die de aangifte deden.
Het bijna 80 mensen tellende politieteam krijgt wel meer mogelijkheden om aangiftes op te nemen. Door iedereen te voorzien van een smartphone waarmee die aangiftes op elke gewenste plek snel en soepel kunnen worden opgenomen. 
 

Uit de krant