Afbeelding

Toren opnieuw in de steigers

Algemeen

Er wordt een beetje vreemd opgekeken tegen de 48 meter hoge toren van de Sint Jeroenskerk. Opnieuw rondom in de steigers, opnieuw de wapperende schermdoeken als gezichtsbepalers.

Noordwijk blijkt wel heel zuinig te zijn op zijn torens, die dus niet alleen heel gezichtsbepalend zijn, maar met hun klokgelui vriend en vijand met regelmaat weten te verrassen. En nu zien we wederom een restauratie van de toren van de RK kerk; de toren met een zogenaamde naaldspits die samen met de driebeukige hallenkerk in neogotische stijl een indrukwekkend beeld vormt en samen met de aloude Jeroen de skyline van Noordwijk nadrukkelijk beïnvloed.

Kerkgangers kijken met verwondering naar de nieuwe activiteiten. Want het was nog maar kort geleden dat dezelfde toren ook al in de steigers stond. Navraag levert een uitgebreid antwoord op. Tijdens de vorige renovatie zijn hoekankers die aan erosie onderhevig waren verwijderd. Het aangebrachte voegwerk bleek al snel weer los te laten. Reden om snel actie te ondernemen. Op dit moment worden op diverse plekken de voegen weer uitgeslepen, terwijl er parallel aan dit werk een onderzoek plaatsvindt in laboratoria om te bezien wat de invloeden zijn van het weer en de gebruikte stenen op de voegwortel. Om daarna te komen tot een bruikbaar mengsel van cement om de voegen opnieuw aan te brengen.

Tegenvaller

Woordvoerder Jan van Eeden vertelt dat dit een financiële tegenvaller is voor het kerkbestuur die deels opdraait voor de kosten. Een ander deel komt gelukkig vanuit de rijkssubsidiepot. Aanvankelijk keek men met een schuin oog naar de aannemer die het werk heeft uitgevoerd. Maar Van Eeden bevestigt dat de aannemer niet aansprakelijk kan worden gesteld. Hij heeft geheel te goeder trouw gehandeld en voorlopig denkt men dat de invloed van het zeeklimaat het veroorzaakt. Gezamenlijk zoekt men nu naar de juiste oplossing en hoopt die snel te vinden, waarna men weer vertrouwd kan raken met het aloude straatbeeld. Van Eeden bevestigt nog dat een deel van de opbrengst van de op 28 oktober te houden Kerkeveiling in café Royal zal worden gereserveerd voor deze nieuwe restauratie.

Uit de krant