Space Expo heeft tot en met 30 oktober een primeur. Daar mag voor het eerst buiten Rusland de Sojoez-capsule van André (rechts) worden getoond. | Foto: PR
Space Expo heeft tot en met 30 oktober een primeur. Daar mag voor het eerst buiten Rusland de Sojoez-capsule van André (rechts) worden getoond. | Foto: PR
foto's

Primeur voor Space Expo

Algemeen Kort nieuws

ruimtevaart ♦ Tot en met 30 oktober staan in Space Expo landingen van ruimtevaartuigen centraal.

Een absolute primeur deze herfstvakantie is de Sojoez TMA-3M-capsule waarmee de Nederlandse ESA-astronaut André Kuipers zijn laatste ruimtevlucht maakte in 2011/2012. De capsule verbleef maar liefst 193 dagen in de ruimte. Duidelijk zijn de verbrandingssporen te zien, ontstaan bij de legendarische terugkeer van André Kuipers uit de ruimte. Ook kunnen bezoekers een blik werpen in deze unieke Russische capsule en zelf zien hoe krap het interieur moet zijn geweest voor de drie kosmonauten aan boord. Het is een absolute primeur dat een Sojoez-capsule van dit type buiten Rusland te zien is voor het publiek.

Kosmonaut zijn

Wie zelf wil ervaren hoe het is om aan boord van een Sojoez-capsule gelanceerd te worden kruipt aan boord van de simulator. Liggend in de capsule ervaar je de vibraties en het koppelen met het ruimtestation ISS. Na een kort denkbeeldig verblijf in de ruimte wordt er geland. In de ruimtevaarttentoonstelling staan verschillende landingsvaartuigen opgesteld. Van de komeetlander tot een replica van de maanlander op ware grootte en een echte Russische spionagesatelliet.



Presentatie

Lanceringen van ruimtevaartuigen zijn spectaculair maar de landingen zijn dat zeker niet minder. In een boeiende lezing wordt verteld over de historische landingen uit het verleden en natuurlijk de spectaculaire landing van André Kuipers. Echt boeiend zijn de verhalen achter de landingen. Met verbazingwekkende technieken landen we tegenwoordig op de verschillende hemellichamen. Bij de landingen van bemande ruimtevaartuigen, zoals de Sojoez, wordt een heel andere techniek gebruikt dan voor bijvoorbeeld de onbemande landingen van de Amerikanen op de maan, Mars of van de sensationele landing van Philae op een komeet.

De presentatie wordt in de herfstvakantie meerdere keren per dag herhaald en is gericht op kinderen met hun ouders. Ook leerlingen uit het middelbaar onderwijs worden uitgenodigd om in de herfstvakantie naar Space Expo te komen. Zij vinden vast inspiratie en inhoud voor opdrachten van school.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant