Noordwijk ontving vorige week een gouden award voor duurzaam beleid. | Foto: PR
Noordwijk ontving vorige week een gouden award voor duurzaam beleid. | Foto: PR

Noordwijk krijgt gouden award voor groen beleid

Algemeen

duurzaam ♦ Noordwijk en Hoek van Holland ontvingen op 10 oktober 'Dag van de Duurzaamheid' een nieuwe QualityCoast Award voor duurzaam toerisme.

De gemeente Noordwijk kreeg een Gouden award uitgereikt; met de vermelding dat er beleid 'in de pijplijn' ligt, zoals het Duurzaamheidsplan en de Omgevingsvisie, dat een Platina award in de nabije toekomst mogelijk zou moeten maken. Daarnaast is de afgelopen 2 jaar onder meer een duurzaamheidscoördinator aangesteld, worden bezoekersstromen gemonitord en is de ambitie vastgesteld om in 2030 een energie-neutrale gemeente te worden.

Hoek van Holland klom dit jaar een stap omhoog en nam een Zilveren QualityCoast Award in ontvangst. Ten opzichte van de Bronzen award uit 2014 was er duidelijk werk gemaakt van het 'vergroenen' van de omgeving, het ontwikkelen van duurzame bereikbaarheid en geeft het 'Programma Duurzaam' van de gemeente Rotterdam een duidelijk kader voor initiatieven.

Dit is slechts een greep uit de onderzochte prestaties; een overzicht van de specifieke scores en prestaties is te raadplegen via www.qualitycoast.info/?page_id=683

De Noordwijkse wethouder duurzaamheid Mevr. M.J.C. Fles en voorzitter van de Gebiedscommissie Hoek van Holland dhr. K. de Koning ontvingen de QualityCoast Award op de landelijke uitreiking in Noordwijk aan Zee, tijdens een ceremonie waarbij de nieuwe vlaggen gehesen werden.

De beoordeling is goedgekeurd door een onafhankelijke Jury, waarbij ca. 100 beleidscriteria en ca. 100 prestatie-indicatoren gebruikt zijn. Eén daarvan is het aantal Blauwe Vlag-stranden; een ander is het percentage horeca-ondernemingen met een eco-label (Travelife, Green Key). QualityCoast is dan ook het enige complete keurmerk voor een toeristische bestemming als geheel. Uit onderzoek op de Vakantiebeurs blijken vakantiegangers het heel belangrijk te vinden dat de hele badplaats werkt aan duurzaamheid, en niet alleen hun hotel of strand.

Uit de krant