Dit zijn de inmiddels beruchte maar volledig veilige TPE-korrels die op de Noordwijkse voetbalvelden zijn gebruikt.
Dit zijn de inmiddels beruchte maar volledig veilige TPE-korrels die op de Noordwijkse voetbalvelden zijn gebruikt.

Geen gezondheidsrisico's op de voetbalvelden

Algemeen

kunstgras ♦ De voetbalwereld was even in rep en roer omdat in een uitzending van Zembla er nadrukkelijk werd getwijfeld aan de veiligheid voor gebruikers van kunstgrasvelden. Voetballers zouden blootstaan aan kankerverwekkende stoffen in rubbergranulaatkorrels die in het kunstgras zouden zijn gestrooid.

Wethouder Sportzaken Gerben van Duin kwam direct na de uitzending van Zembla met goed nieuws voor de Noordwijkse voetballers. De Noordwijkse kunstgrasvelden bevatten geen rubbergranulaatkorrels. Bij de aanleg is, zo vertelde wethouder van Duin ons, gekozen voor een ander product. Het hoofdveld van Noordwijk is bijvoorbeeld kurk-infill gebruikt. Bij de andere velden aan de Duinwetering en die op het sportcomplex van SJC is er zogenaamde TPE-infill ingebracht. Noordwijk koos direct al voor deze duurdere maar veiligere alternatieven. De clubs en ook de Noordwijkse scholen die gebruik maken van de velden hoeven zich geen zorgen hoeven te maken.


Onderzoek

Anders ligt het soms als er uitwedstrijden zijn bij andere verenigingen. Zo werd Meerburg als voorbeeld genoemd van clubs waar er alleen maar rubberkorrels zijn gebruikt. Maar de KNVB ziet geen aanleiding om wedstrijden op dat soort velden niet meer te laten verspelen.
In de raadsvergadering vulde de wethouder nog aan dat er in Noordwijk nog een onderzoek zal komen of in de onderlagen, die zijn gebruikt onder de kunstgrasmat, er wel schadelijke stoffen zouden zitten. Mogelijkerwijs zijn die niet gevaarlijk voor de voetballers maar mogelijk wel het grondwater kunnen bereiken.
De gebruikte korrels zorgen er voor dat een kunstgrasveld het zelfde effect heeft als een echt grasveld, op balsnelheid en het stuiteren van een bal. Voor de veiligheid van de gebruikte producten is goedkeuring gegeven door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dat een onderzoek heeft laten doen. Maar er zijn inmiddels twijfels gerezen over rubbergranulaat wat dus in Zembla veel aandacht kreeg.
Daarbij werd overigens niet aangetoond dat het spul kankerverwekkend is. De programmamakers wilden aantonen dat het genoemde onderzoek onvoldoende zekerheid biedt. Omdat er veel te weinig personen aan mee deden om conclusies te kunnen trekken.

De KNVB stelt nadrukkelijk dat voor het gebruik van kunstgras de verantwoording ligt bij de voetbalclubs en bij de gemeenten die dit soort velden hebben aangelegd. In een KNVB-publicatie is wel te lezen dat door de Europese Commissie nu opnieuw onderzoek zal worden gedaan naar de effecten van rubbergranulaat en andere vullers op de gezondheid van de spelers. De uitslag daarvan zal iedereen helemaal gerust moeten stellen.

Uit de krant