Tot veler verrassing ook  op de lijst van monumenten deze rij huizen in de Ruyterstraat. | Foto: Wim Siemerink
Tot veler verrassing ook op de lijst van monumenten deze rij huizen in de Ruyterstraat. | Foto: Wim Siemerink

Bijzondere monumentenlijst

Politiek Politiek

monumenten ♦ Het ging deze week in de politiek over potentiële gemeentelijk monumenten. Algemeen staat men in Noordwijk daar positief tegenover maar de dwingende regeling die de wethouder wil hanteren kan niet overal op applaus rekenen.

Op advies van de gemeentelijke commissie Erfgoed zijn door het college 63 zeer verschillende objecten geselecteerd. Die een waardevolle bijdrage zouden leveren aan de dorpsbeleving. Waarvan inwoners, dagjesmensen en verblijftoeristen hier extra kunnen genieten. Het gaat om een aantal karakteristieke woonhuizen in de Voorstraat en de rest van de dorpskern in Binnen. Bovendien om veel villa's in de Zuid en aan de K.A Boulevard. Verder om een aantal oude bollenschuren en opvallend ook om een delen van de hotels Huis ter Duin en Noordzee, de Vinkenlaankerk en de zogenaamde 'glazen paleizen'. Lang niet alle eigenaren blijken overigens in te stemmen met de beperkingen die worden opgelegd.

Wethouder Fles maakte duidelijk dat ook het interieur mogelijk voor instandhouding kan worden aangemerkt. In een eerder stadium waarschuwde van Bockhove (LSNZ) daarover de eigenaren al: 'Levensgevaarlijk! Laat nieuwsgierige ambtenaren nooit binnen. Zij hebben geen recht om in uw privéomgeving binnen te dringen'.

Uit de krant