Burgerparticipatie was er tijdens de behandeling van het komen tot een gemeentelijke monumentenlijst. | Foto: WS
Burgerparticipatie was er tijdens de behandeling van het komen tot een gemeentelijke monumentenlijst. | Foto: WS

Moties en samenwerking belangrijkste thema's in raad

Politiek Politiek

raad ♦ De raadsvergadering van donderdag had weinig opvallende zaken op de agenda. De Noordwijkse politiek natuurlijk wel weer hun licht schijnen over de samenwerking met Noordwijkerhout.

Op dit moment lijkt dit wel het enige onderwerp van groot belang. Er was de al eerder aangekondigde gemeenschappelijke regeling aangaande Informatie & Automatisering. Maar daarnaast wil men toch kijken naar meer. De partijen besloten daarom in meerderheid dat een verkenningsstudie nodig is. Om te bezien op welke manier een nog intensiever samengaan voordelen met zich mee gaat brengen. Hoewel de partijen heel terughoudend spreken over samenwerking lijkt het voor de hand liggend dat met een totale fusie natuurlijk de grootste winst is te behalen.


Vertrouwelijk

Maar vooralsnog moet eerst een onafhankelijk bureau hierover een rapport uitbrengen. De aanbesteding hiervan vraagt de nodige aandacht en de juiste onderzoeksvragen zullen volgens de gemeenteraad van groot belang kunnen zijn. De opdracht beschrijving werd echter niet openbaar en voor iedereen waarneembaar behandeld omdat dit weer eens een vertrouwelijk zaak zou zijn. Wat betreft LSNZ moet een mogelijke fusie buiten beschouwing worden gelaten en naar de wens van Puur moet toch ook weer extra aandacht zijn voor Katwijk en mogelijk Leiden. Belangstellenden kregen geen informatie over de kosten hiervan maar zagen in het stuk slechts kruisjes op de plekken waar bedragen zouden moeten staan.


Moties

Windmolens zijn ook een steeds terugkerend onderwerp. Minister Kamp moet wat de kustgemeente betreft op zijn schreden terug keren. Alle Noordwijkse partijen kwamen in gezamenlijkheid met een motie, een laatste poging om de windmolens verder in zee te plaatsen. Nadrukkelijk werd het college verzocht om de resultaten van recente onderzoeken bij de minister onder de aandacht te houden en alles in het werk te stellen om te voorkomen dat ze dicht tegen de kust worden geplaatst.

Aan het einde van de vergadering kwamen ook D66, Puur en PvdA/GL met een motie. Partijen zien noodzaak om, in tegenstelling wat tot nu toe gebeurt, meer te sturen op de stedenbouwkundige en architectonische kwaliteit bij bouw en ontwikkelingsprojecten. Omdat daar bij politiek en ambtelijk apparaat de noodzakelijke kennis ontbreekt moet er een extra instrument komen in de vorm van een supervisor. Die voortijdig actie zou moeten ondernemen om o.a. de Noordwijkse stijl te waarborgen. Partijen bleken optimistisch over het tot stand komen van samenwerking met de ontwerpers en architecten met deze supervisor. Die uiteindelijk wel betaald moet worden door de uitvoerende partij. De VVD stelde bij monde van Roberto ter Hark dat hiermee slechts eigen onkunde werd aangetoond en de VVD maakt ook bezwaar tegen alweer onnodige extra regeltjes.


Monumenten

Eerder deze week wilde wethouder Fles € 40 000,- om een nulmeting te kunnen financieren van diverse historische gebouwen met betrekking tot de gemeentelijke monumentenlijst. Het inventariseren van de staat van onderhoud en het verzamelen van feiten, mogelijk vanuit de gesprekken met eigenaren, moet leiden tot een voorstel voor een stimuleringsregeling. De politiek ging akkoord waarbij het CDA en LSNZ nog wel aandrongen om niet al te dwingend om te gaan met de regels rond de geselecteerde objecten. Vragen waren er over de gedane toezeggingen waarbij bleek dat nog niet alle eigenaren benaderd zijn. Een vraag van het Platform Cultureel Erfgoed Noordwijk was waarom het al in 2012 vastgestelde Erfgoedbeleid nooit actief ter hand werd genomen. De ontevredenheid over de traagheid van politiek en gemeentelijke organisatie werd door voorzitter Paul de Vreede nog eens nadrukkelijk uitgesproken. De wethouder kreeg steun vanuit De Zuid, waarbij een eigenaresse haar vreugde uitte dat er ook daar de nodige aandacht is voor de historie aldaar.

Uit de krant