| Foto: Esther Luijk
| Foto: Esther Luijk
foto's

De zee als zwemarena

Sport

Redsport ♦ Elke twee jaar organiseer het International Lifesaving Federation (ILS) de Wereldkampioenschappen Lifesaving, ook wel bekend als de Rescue Series. Dit jaar wordt het WK Lifesaving 2016 georganiseerd in samenwerking met Reddingsbrigade Nederland. Communicatiemanager Martijn Peters legt het systeem uit achter het ingewikkelde WK.

Door Esther Luijk

"Je moet het zien alsof er zeven mini-WK's worden georganiseerd binnen het grote WK. Ieder WK heeft z'n eigen deelnemers, onderdelen en medailles. Sommige onderdelen vinden in het zwembad plaats, de zogenaamde Poolevents, en andere onderdelen in de zee, de Ocean Events."


Volgens Peters zijn alle onderdelen de moeite waard om te bekijken, maar 2 mini-WK's zijn toch wel heel speciaal. "De onderdelen National Teams Open en National Teams Youth zijn spectaculair. Hier komt de absolute wereldtop in actie. Ieder land vaardigt maximaal zes dames en zes heren af om hun land te vertegenwoordigen. Bij de 'Youths' zijn de deelnemers onder de 19 jaar, aanstormend talent dus."


Twee van die aanstormende talenten zijn Charlotte van der Hoek (17) en Tatum Reppel (15) uit Dordrecht. Zij werden beiden gekwalificeerd voor het jeugdteam en mochten Nederland vertegenwoordigen in de strijd om het goud. Reppel is tevreden met de resultaten die ze tot nu toe heeft geboekt. "Gisteren zijn we 7e geworden in een estafette race, dat is best een mooi resultaat. Ik deed mee aan het onderdeel Tube-rescue." Ze wijst naar een boei in zee: "Ik zwem dan zo snel mogelijk naar die boei, en speel dan de drenkeling. Mijn teamgenoten moeten mij dan komen redden. Ik vind de Tube-rescue het leukste onderdeel, want daar begint alles mee. Ze sturen de snelste zwemmer vooruit. Dus als ik het niet goed doe, lijdt het hele team daaronder."


Van der Hoek: "Ik kijk wel meer uit naar de Poolevents, daar zijn we beter in. Voor ons is de zee te ver weg om vaak te oefenen, dus we oefenen voornamelijk in het zwembad. Als je in de Ocean Events tegen Australiërs of Nieuw-Zeelanders moet, ben je eigenlijk gelijk klaar. Die winnen echt bijna alles, maar zij wonen natuurlijk ook zowat in zee."

 | Foto: Esther Luijk
 | Foto: Esther Luijk
Afbeelding
 | Foto: Esther Luijk
Afbeelding
 | Foto: Esther Luijk

Uit de krant